Buiter: Google is ‘evil’

buiter.jpgWillem Buiter, Brits-Nederlands topeconoom verbonden aan de London School of Economics, oud-lid van het monetair beleidscomité van de Bank of England, heeft een frontale aanval gelanceerd op Google. In zijn Maverecon weblog op de site van The Financial Times beschuldigt hij de top van het zoekbedrijf amorele kapitalisten te zijn die zo veel mogelijk geld willen verdienen zonder in het gevang terecht te komen.

In a nutshell, Google promotes copyright theft and voyeurism and lays the foundations for corporate or even official Big Brotherism.

Het is geen oppervlakkige aanval. Buiter beschrijft hoe we na IBM en Microsoft (bekwaam, zij het onvolledig getemd door Eurocommissaris Neelie Kroes) in de klauwen van opper-monopolist Google terecht zijn gekomen. ‘Don’t do evil’ mag hun lijfspreuk zijn, het tegendeel is volgens Buiter het geval. Door op grote schaal auteursrechten te schenden en de persoonlijke levenssfeer van burgers binnen te dringen, baant Google de weg voor bedrijven en overheden met nare bedoelingen.

Wie het begrip ‘cookies’ altijd heeft verwezen naar de techno-sfeer kan bij Buiter en het door hem geciteerde uitlegstuk vrij snel erachter komen wat er in zijn of haar cookie-trommel aan spionnetjes ligt opgeslagen. Buiter roept op tot actie:

It is time for people to take a stand, as individual consumers and internet users, and collectively through laws and regulations, to tame this new Leviathan.  When I get back from this trip, I will do my best to remove every trace of Google from my computers, even the tracking cookies (if I can!).