Brug over water

Even had Rotterdam er een brug bij. Gistermiddag werd de nieuwste brug van de Spaanse architect Santiago Calatrava per boot versleept van Krimpen aan den IJssel naar de Rotterdamse Waalhaven. Veel mensen, op deze foto als stipjes op de Erasmusbrug, wilden getuige zijn van het spectaculaire transport over het water. De draaibrug is maar liefst 123 meter lang, 33 meter breed en 45 meter hoog.

Om vier uur ‘s middags werd het nog even spannend toen het gevaarte onder de monumentale brug de Hef in de Koningshaven voer. Omdat er maar een halve meter speling was, moest het waterniveau op NAP of lager zijn, en moest er ballastwater uit het ponton gepompt worden.

Zo op het oog lijkt de brug op de kleine versie van de Erasmusbrug van architect Ben van Berkel. Ook deze brug is opgebouwd vanuit één piloon (soort mast) met tuien (soort stalen draden).

Als het transport op schema loopt, zal de brug aanstaande zaterdag arriveren in de Ierse hoofdstad Dublin, waar hij over de rivier de Liffey worden gelegd en zijn officiële naam krijgt: de Samuel Beckett Bridge.