Barcelona is veel meer dan alleen Messi

Barcelona is dicht bij de Spaanse landstitel.

Real Madrid moet in de laatste vier wedstrijden zeven punten goed maken.

Bovenste rij, vanaf links: Higuain zet Real op 1-0. Henry scoort tegen. Barça komt 2-1 voor dankzij Puyol en Messi maakt de 3-1. Onder: Ramos (2-3) en Henry (2-4) scoren. De tweede van Messi (2-5) en tot slot de zesde voor Barcelona door Piqué. Foto’s AFP, AP, Reuters Barcelona's Lionel Messi celebrates scoring his team's fifth goal against Real Madrid during a Spanish league football match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 2, 2009. AFP PHOTO/JAVIER SORIANO AFP

Oudere voetballiefhebbers en Barcelona-fans trokken zaterdag na de eclatante zege op Real Madrid de vergelijking tussen Johan Cruijff en Lionel Messi. Is Messi beter dan Cruijff? De Nederlander die op 17 februari 1974 in Madrid Barcelona naar een 5-0 triomf leidde en daardoor zijn ploeg op weg hielp naar de eerste Spaanse titel sinds 1960, of de Argentijn die op 2 mei 2009 Barcelona naar een 6-2 overwinning leidde?

Cruijff scoorde 35 jaar geleden één keer, Messi zaterdag twee keer. Uitblinker destijds tegen het Real Madrid van de Duitse spelmaker Günter Netzer was niet Cruijff, maar Carles Rexach. Het doelpunt dat Cruijff in de 39ste minuut maakte was niettemin van Messiaanse schoonheid. Een wonderbaarlijke solo door het midden langs drie, vier Madrileense verdedigers gevolgd door een droog tikje langs Real-doelman Garcia Remon.

Het tempo lag in 1974 aanzienlijk lager. Cruijff was toen 27 jaar, Messi is 21 jaar. Vanzelfsprekend dat hij nu al wordt vergeleken met zijn illustere voorganger bij Barcelona en dat wordt verwacht dat hij nog beter zal worden, nog beter dan de Nederlandse legende. Het gemak waarmee de kleine Argentijn tegenstanders omzeilt, de bal aanneemt, wegdraait, passt en scoort, is van een ongekende schoonheid. Tweemaal scoorde Messi zaterdag, maar hij had er ook vier of vijf kunnen maken. Wanneer hij iets meer geluk had gehad, wanneer zijn medespelers minder zelfzuchtig waren geweest en wanneer Real-doelman Iker Casillas niet zo geweldig had gespeeld.

Dit Barcelona is meer dan alleen Messi. Mogelijk zijn de kleine middenvelders Xavier Hernandez (‘Xavi’, 29) en Andrés Iniesta (24) van meer waarde dan de kleine aanvaller. Beiden komen uit de jeugd van Barcelona, net als onder anderen doelman Victor Valdes (27), middenvelder Sergi Busquets (20), aanvaller Bojan Krkic (18) en middenvelder Gérard Piqué (22), die al vanaf zijn geboorte lid is van de Catalaanse club.

Al die jeugdspelers zijn bekend met het werk van de jonge trainer Pep Guardiola (38), die vorige zomer bij verrassing werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Frank Rijkaard. Als jeugdtrainer liet Guardiola zijn ploegen (mét Messi) al voetballen zoals nu het hoofdteam doet. Aanvallend, speels, behendig, balvaardig, in een extreem hoog tempo combinerend. Volgens de visie van de ‘beschermheer’ van Barcelona, Johan Cruijff. Oogstrelend, adembenemend voetbal, de toeschouwers – zelfs supporters van de tegenstander – verbaasd achterlatend.

Soms loopt het niet, zoals vorige week in de eerste halve finale van de Champions League tegen Chelsea. Guus Hiddink, de coach van de Engelse ploeg, had het meest effectieve tegenspel bedacht om de wonderploeg van Guardiola uit te schakelen. De coach van Barcelona uitte na de 0-0 in Nou Camp zware kritiek op de keiharde speelwijze van Hiddinks Chelsea. De Duitse scheidsrechter Wolfgang Stark werd een te lankmoedig optreden verweten. „Wij willen sportief voetbal, maar dat wordt niet beloond”, aldus Guardiola. Alleen op de manier van Chelsea kan Barcelona kennelijk nog worden gestuit.

Real wilde zaterdag in tegenstelling tot Chelsea wél voetballen. Dat moest ook voor eigen publiek. Real moest winnen om nog kans te houden op de Spaanse titel. Bij een overwinning zou de ploeg Barcelona tot op één punt zijn genaderd. Na een voortvarende start, waarin vooral de enige Nederlander bij Real Arjen Robben zich liet gelden, scoorde Gonzalo Higuain 1-0. Daarna trok Barcelona het spel naar zich toe met onnavolgbare combinaties. Thierry Henry, verdediger Carles Puyol en Messi zorgden voor 3-1. Na rust bracht Sergio Ramos de stand nog op 3-2. Real speelde allerminst zwak, maar was kansloos tegen de snelle acties van Barcelona. Henry, Messi en verdediger Piqué zorgden zonder moeite voor 6-2. De ingevallen Nederlanders Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart kwamen er niet aan te pas. Real, dat achttien wedstrijden onafgebroken zonder nederlaag was, speelde zonder de geblesseerde Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder. Maar ook zij hadden niets kunnen uitrichten tegen de magie van Barcelona.

Voor het eerst in de historie maakte Barcelona zes doelpunten in het Bernabeu-stadion. Het vorige record stamde van het gememoreerde duel in 1974, mét Cruijff. Honderd competitietreffers maakte Barça al dit seizoen, gemiddeld 2,65 per duel. ‘Dit is wat je voetbal noemt’, jubelde de site van Barcelona na de 6-2 overwinning. Guardiola riep zaterdag dat hij een van de mooiste dagen in zijn voetballeven had meegemaakt. De Catalaan is een liefhebber van Catalaanse poëzie en fungeerde zelfs als model in shows van de Catalaanse modeontwerper Antoni Miró. In 2002 kreeg hij een prijs wegens zijn inzet voor de Catalaanse identiteit en cultuur. In 1992 won hij met Barcelona de Europa Cup I. En de volgende prijzen, de Spaanse titel, de Spaanse beker en de Champions League, liggen al klaar voor Guardiola en zijn wonderteam.

    • Guus van Holland