Australië investeert flink in defensie

Sydney. De Australische regering gaat de komende twintig jaar flink in defensie investeren, zo maakte ze zaterdag bekend. Het leger schaft onder meer honderd gevechtsvliegtuigen en twaalf onderzeeërs aan. Ook moeten er langeafstandsraketten, 8 fregatten en 24 gevechtshelikopters komen. De investering is de grootste in tien jaar en kost ruim 50 miljard euro. Volgens de regering is die investering nodig om de Australische belangen in Azië en de Grote Oceaan te behartigen. Het land maakt zich onder meer zorgen over China, dat in de regio steeds sterker wordt. Premier Rudd zei dat de Australische plannen niet alleen op angst voor China zijn gebaseerd. ”We moeten simpelweg een kalme, weloverwogen en verantwoordelijke benadering voor de toekomst hebben”, aldus Rudd.