'Als kampioen kun je meepraten'

Springruiter Jeroen Dubbeldam won afgelopen weekeinde in Mierlo zijn eerste nationale titel.

Olympisch, wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam (36) deed vijf keer eerder mee aan het NK springen. Met als beste prestatie twee tweede plaatsen (in 1998 en 2005). Dit jaar reed Dubbeldam het paard Whisper uit de stal van Eric en Wilco van Grunsven, broers van dressuuramazone Anky. „Ik heb internationale successen behaald, maar je moet ook eens Nederlands kampioen worden, wil je meepraten.”

Hoeveel waarde hecht u aan deze nationale titel?

„Zo’n titel is altijd belangrijk. Een NK wil je winnen. In onze sport gaat het om de titels, zoveel mogelijk medailles halen. In eerdere jaren, toen ik nog met De Sjiem reed, viel het NK vrijwel gelijk met de Grote Prijs van Aken. Dan koos ik voor Aken. Ik ben een paar keer dicht bij de titel geweest, één keer tweede geworden op een paar tienden. Het loopt zoals het loopt. De vorm was dit weekeinde aanwezig, in voorgaande jaren ook wel, maar dan lukt het net niet.”

Waarom rijdt u nieuwe paarden, opgeleid in Van Grunsvens stal?

„Mijn vaste paard Up and Down is in principe mijn beste paard, maar raakte vorig jaar geblesseerd. Het duurde lang voordat de scheur in zijn knieband genezen was. Sinds half december rijd ik Whisper en Simon, talentvolle paarden. De rest van de paarden in mijn stal is te jong. Up and Down heeft dit jaar ook weer wat wedstrijden gereden en is halverwege het jaar waarschijnlijk helemaal terug.”

Wat verwacht u de komende tijd van Whisper en Simon?

„Ik moet de paarden nog beter leren kennen. Er komt vast een moment in een wedstrijd dat ik verrast word door de manier waarop het paard reageert. Of je ontdekt zwakheden in het lijf als ze langere tijd achter elkaar wedstrijden rijden. Een doel voor dit jaar heb ik niet, ik keek vooruit tot aan dit NK. Deze paarden behalen snel successen en hebben zeker de potentie om de top te bereiken.”

    • Ieke Oud