6 redenen om tv te kijken

Oskar Schindler was ze te slim af

1 Dodenherdenking

Verslag

Verschillende zenders, vanaf 18.45u.

Registratie van de nationale dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte (RTL 7, 19.55u.), bij het Nationaal Monument op de Dam (Ned.1 en Ned.3, 19.50u., SBS6 19.57u.) en vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar Wim de Bie de jaarlijkse 4-meivoordracht houdt (Ned.2, 18.45u.).

2 Auschwitz

La vita è bella

Net 5, 18.15-19.59u.

Met de Grote Juryprijs van Cannes en een Oscar bekroonde tragikomedie over illusies als levensnoodzaak. Een joodse vader en zoon overleven samen Auschwitz door te pretenderen dat de Holocaust maar een spelletje is. (Roberto Benigni, 1997)

3 Hitler

Der Untergang

RTL 8, 20.02-22.50u.

Regisseur Hirschbiegel werd ervan beschuldigd Hitler in de film te vermenselijken. Dat valt reuze mee. Er wordt met een menselijke blik naar de dictator gekeken, dat wel. Consequent kijkt de film via derden naar de woedeaanvallen, de tics en de vriendelijkheid van de Führer. De meeste scènes in de Berlijnse bunker worden waargenomen door zijn jonge secretaresse Traudl Junge: hoe zijn bondgenoten Himmler, Göring en Speer hem verlaten – alleen Goebbels blijft hem trouw – en hoe de Russen Berlijn in puin schieten. (Oliver Hirschbiegel, 2004)

4 Anne Krank

The Diary of Anne Frank

SBS 6, 20.02-22.30u.

Britse dramaserie over de oorlogsjaren van Anne Frank. Het eerste deel speelt in juni 1942, waarin de families Frank en Van Daan het Achterhuis betrekken. Met Ellie Kendrick als Anne, Iain Glen als vader Otto Frank, Tamsin Greig als moeder Edith Frank, Felicity Jones als Anne’s zus Margot en Geoff Breton als Peter van Daan. (Jon Jones, 2008)

5 Documentaire

Louis Theroux

Canvas, 21.10-22.10u.

Een tv-tip die niets te maken heeft met de dodenherdenking: Louis Theroux bezoekt merkwaardige milieus. Afl.: Johannesburg: Law and disorder. Johannesburg wordt geteisterd door misdaad en Theroux gaat langs bij een beveiligingsbedrijf dat voornamelijk blanke cliënten tegen behoorlijke prijs bescherming biedt.

6 Klassieker

Schindler’s List

SBS 6, 23.15-02.45u.

Verrassend genuanceerd epos van Steven Spielberg, naar het boek van Thomas Kenealy, over de Duitse zakenman Oskar Schindler, die – aanvankelijk uit opportunisme, maar allengs ook uit bekommernis – een grote groep joden door de oorlog wist te slepen door van hen onmisbare arbeidskrachten voor zijn bedrijf te maken. (Steven Spielberg, 1993)