Vrije dagen tegen crisis

Geld besparen in tijden van crisis kan ook op een aangename manier, moeten ze hebben gedacht bij accountants- en adviesorganisatie Deloitte. Met ingang van 1 juni moeten werknemers van het bedrijf tien extra verlofdagen opnemen. De dagen worden uit eigen zak betaald en gaan ten koste van het vakantiegeld voor 2010.

Met het geld dat het bedrijf hiermee bespaart, wil Deloitte gedwongen ontslagen voorkomen. Het bedrijf heeft last van de recessie. „De tarieven staan onder druk”, zegt een woordvoerder. „Door deze maatregel hoeven we geen afscheid te nemen van mensen die we na afloop van de crisis misschien weer hard nodig hebben.”

Hoeveel geld Deloitte bespaart met de maatregel, kan de woordvoerder niet vertellen. Maar aangezien de regel geldt voor alle 5.500 werknemers van Deloitte Nederland, gaat het om een „aanzienlijk” bedrag.

Om het personeel tegemoet te komen, geeft Deloitte bovenop de tien verplichte vrije dagen nog eens drie ‘gratis’ verlofdagen.

Volgens de woordvoerder is er „goed en positief” gereageerd op de maatregel. „Er heeft zich nog niemand gemeld met klachten.”