Voorbindjurk

Modeontwerpster Monique van Heist is een van de stoerste vrouwen die ik ken. Ze is goedgebekt en drinkt graag jonge jenever met ijs. Op haar onderarm heeft ze een tatoeage die ze vaak combineert met een mannelijk hemd en broeken met een laaghangend kruis. Van Heist woont in Rotterdam. Een stad waar ze verschrikkelijk veel van houdt. Ik denk dat dat is omdat die plek net zo ruig en recht door zee is als zijzelf. Van Heist is dol op rouwdouwers. Ze heeft ze in het verleden ook als uitgangspunt voor haar collecties genomen. In 2005 ontwierp ze een collectie genaamd ‘Tina’, „een brutale meid van 30 jaar die in een zelfgebouwde caravan woont en een autosloperij heeft”, aldus Van Heist. Het jaar daarop was ze in de ban van ‘Simon’, „een boerenmeid op klompen, ruikend naar hooi en met een melksnor”.

Van Heist houdt zich niet aan de regeltjes die de modewereld oplegt. Waarom zou ze elk half jaar een nieuwe collectie uitbrengen? Volgende week presenteert ze een collectie voor zowel mannen als vrouwen die permanent beschikbaar blijft. Op momenten die zij kiest vult ze de collectie aan. Zo ontstaat een reeks met onbeperkt houdbare Monique van Heist-klassiekers. Een mooi voorbeeld daarvan is deze ‘ultieme feestjurk’. Van Heist liet zich inspireren door vrouwen die, wanneer ze voor de spiegel staan en bedenken wat ze aan gaan doen, hun jurk voor hun lichaam houden. Deze jurk is helemaal open van achter en hangt als het ware voor je lijf. Zelfs het label, dat normaal onzichtbaar is, is voorop gestikt, ter hoogte van de hals. Dat lijkt me geen enkel probleem, voor deze jurk hoef je je niet te schamen.

Een preview van Monique van Heists ‘onbeperkt houdbare’ collectie genaamd ‘hellofashion’ is van 9 t/m 30 mei te koop in De Bijenkorf in Amsterdam. Aynouk Tan draagt: Feestjurk: Monique van Heist, € 399 www.moniquevanheist.com Broek: Levi’s via Zipper, € 50 www.zipperstore.nl Schoenen: Tony Shoes via Webers Holland, € 199 www.webersholland.nl Oorbellen: uit Oma’s sieradendoos, € 0.

    • Aynouk Tan