Virus waart al anderhalve maand rond in Mexico

Het Mexicaanse griepvirus was half maart al ruim in Mexico verspreid, aldus een eerste analyse. Wie besmet raakt, kan na vier dagen ziek zijn, meestal mild.

Wie was er nou nalatig, de Mexicaanse overheid of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)? De ruzie is een feit. Mexico’s hoogste epidemioloog Miguel Angel Lezana zegt dat zijn staatsgezondheidscentrum op 16 april een ongebruikelijke golf van patiënten met griep en longontsteking meldde. De boodschap ging, vertelde Lezana het persbureau AP, naar het bureau van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) in Washington. Dat is het WHO-kantoor voor Noord- en Zuid-Amerika.

De PAHO-woordvoerder maakte zich er gisteren van af door te zeggen dat zulke meldingen automatisch naar het WHO-hoofdkantoor in Genève gaan.

De WHO maakte Lezana gisteren onbelangrijk. De WHO wist al op 9 april, een week voor Lezana’s melding, van een influenza-uitbraak in Mexico. Maar toen op 24 april een Canadees laboratorium een nieuw influenzavirus ontdekte in keeluitstrijkjes van Mexicaanse patiënten, sloeg de WHO onmiddellijk groot alarm, zei een woordvoerder gisteren op een persconferentie.

24 april, die vrijdagmiddag drong ook in Europa door dat er in Mexico en de Verenigde Staten een nieuw griepvirus was ontdekt.

Wie naar de grafiek kijkt, ziet dat de ruzie tussen Mexicanen en WHO vooral een bureaucratenruzie is. De grafiek is eergisteren door de Amerikaanse CDC gepubliceerd in haar Morbidity and Mortality Weekly Report (te vinden op www.cdc.gov/mmwr). Er is uit af te lezen dat de wereld niet van een pandemie was gered als de WHO direct na 9 april, of desnoods na 16 april ‘iets’ had gedaan.

Al vanaf half maart waart het nieuwe griepvirus door Mexico. Artsen namen in maart op eigen initiatief keeluitstrijkjes van hun ernstig zieke grieppatiënten. Na 17 april gebeurde het op dringend verzoek van Lezana’s directie epidemiologie van het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid. De monsters zijn bewaard en afgelopen week op het nieuwe virus getest door Amerikaanse en Canadese laboratoria. Mexicaanse labs kunnen de test vanaf zondag 26 april uitvoeren. Er komen dus nog veel meer gegevens.

De herkomst van de uitstrijkjes, schrijft de CDC, maakt duidelijk dat het virus in maart al in vrijwel heel Mexico wijdverspreid was. En dat er waarschijnlijk zeer veel gevallen van milde ziekte in de bevolking zijn, die nooit door een arts zijn gezien. Eén à twee maanden is voldoende om in de winter de traditionele wintergriepgolf over heel Europa te laten spoelen. Dat lukte het nieuwe griepvirus in Mexico kennelijk ook, want je bent in vier dagen ziek van het nieuwe virus (zie het inzetje in de grafiek).

Op zondag 19 april kwamen minstens zeven leerlingen van een school in New York thuis van een weekje aan het strand in Mexico. Vier dagen later waren tientallen medeleerlingen die niet in Mexico waren geweest ziek van het nieuwe virus. Verreweg de meesten waren mild ziek: niet naar school, maar ook niet naar het ziekenhuis.

Vier dagen incubatietijd. Dan verspreidt zo’n virus zich dus snel. Als het half maart al verspreid in Mexico aanwezig was, maakt het niet uit of je op 9 april, op 16 april of pas op 24 april nog wat doet. Ook staatsepidemioloog Lezana was te laat.

    • Wim Köhler