selectie

Lauren Verster verslaat de misdaad in Napels. Veronica, 22.25u. Italie, Aversa, 6-3-2008 Afvalbergen in de straten van Napels en omgeving. De stad weet met zijn afval geen raad meer en in het hele gebied liggen illegale hopen afval. Een nieuwe vuilverbrandingsoven is pas in 2009 bedrijfsklaar. Tot die tijd heeft de maffia, camorra grote invloed op de afvalverwerking van deze stad. Industrieel afval en huishoudelijk afval veroorzaken grote water en bodemvervuiling, terwijl de streek een belangrijk tuinbouwgebied is. Op de foto een CDR, een fabriek waar het afval geperst en opgeslagen wordt tot het verwerkt kan worden. Deze fabrieken zijn vol en liggen daarom vaak stil. Foto: Flip Franssen
Lauren Verster verslaat de misdaad in Napels. Veronica, 22.25u. Italie, Aversa, 6-3-2008 Afvalbergen in de straten van Napels en omgeving. De stad weet met zijn afval geen raad meer en in het hele gebied liggen illegale hopen afval. Een nieuwe vuilverbrandingsoven is pas in 2009 bedrijfsklaar. Tot die tijd heeft de maffia, camorra grote invloed op de afvalverwerking van deze stad. Industrieel afval en huishoudelijk afval veroorzaken grote water en bodemvervuiling, terwijl de streek een belangrijk tuinbouwgebied is. Op de foto een CDR, een fabriek waar het afval geperst en opgeslagen wordt tot het verwerkt kan worden. Deze fabrieken zijn vol en liggen daarom vaak stil. Foto: Flip Franssen

informatief

Boeken. Gesprek met NRC-journalist en filosoof Rob Wijnberg over zijn boek Nietzsche & Kant lezen de krant. Ned.1, 11.30-12.00u.

Metropolis TV. In Nederland lijkt het steeds meer de norm dat je na je vijfenzestigste gewoon actief hoort te blijven. Hoe zit dat in de rest van de wereld? De jonge filmmakers gaan op zoek bij hen in de buurt op zoek naar bijzondere ‘krasse knarren’; oude mensen die, noodgedwongen of vrijwillig, nog op een bijzondere manier actief zijn op hun oude dag. Ned.3, 19.50-20.20u.

The car show. Britse documentaire over de representatie van de automobiel op televisie, van de klassieke ‘motoring magazine shows’ uit de jaren zestig met autotests zoals in Wheelbase tot de spectaculairdere programma’s als Panic Mechanics en Stars in Fast Cars. BBC 2, 20.00-21.00u.

1 Op 1. Gesprek tussen twee BN’ers die elkaar van tevoren niet hebben ontmoet, deze keer twee advocaten: de controversiële Oscar Hammerstein en de moslimfundamentalistische, nogal merkwaardig formulerende Mohammed Faizel Ali Enait. Het Gesprek, 21.00-21.45u.

Reporter: PCM. Reconstructie van de neergang van het krantenconcern PCM, uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad, met als gevolg de verkoop aan het Belgische bedrijf De Persgroep. Tien jaar geleden was PCM nog een florerend bedrijf, dit voorjaar dreigde het krantenbedrijf te bezwijken onder een torenhoge schuldenlast. Er loopt een rechtszaak tegen de bestuurders van PCM wegens wanbeleid. Waarom ging PCM ten onder en wie is daar voor verantwoordelijk? Ned.2, 21.45-22.30u.

Terra X: Faszination Universum: Im Bann des Sonnenfeuers. Astrofysicus Harald Lesch licht belangrijke ontwikkelingen van het zonnestelsel en het heelal toe. Eerste deel van een tweedelige documentaire naar aanleiding van het internationale jaar van de astronomie. ZDF, 19.30-20.15u..

Kunst/muziek

Vrije Geluiden. Optreden van het Instant Composers Pool Orchestra, die een muzikale geschiedenis van inmiddels 42 jaar achter de rug hebben. Verder zingt Matthias Kadar, componist en chansonnier, liedjes van Brassens, Brel en hemzelf. Ned.1, 10.30-11.30u.

Kunststof TV. Gasten zijn o.m. schrijfster Anna Enquist en pianist Ivo Janssen. Zij treden op met een programma waarin Bachs Goldbergvariaties worden afgewisseld met delen waarin de Enquist passages uit Contrapunt voorleest. Ned.2, 17.40-18.20u.