selectie

Rodeo voor levenslang gestraften in Louisiana. Ned.3, 20.10u. An inmate holds a U.S. flag during the Angola Prison Rodeo at the Louisiana State Penitentiary 23 April 2006 in Angola, Louisiana. The Angola Prison Rodeo, opened in 1965, is the longest running prison rodeo in the nation. The 10,000 seat arena was built entirely by inmate labor. The prison holds approximately 5,000 male inmates, 68 percent of whom are serving life sentences. Mario Tama/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY = AFP

informatief

Tulip Time. Documentaire van Marco de Stefanis en Tonino Boniotti over drie zingende zusjes van Joods-Nederlandse afkomst die in de jaren 30 in het Italië van Mussolini als het Trio Lescano grote triomfen vierden. In Italië kent iedereen de liedjes Tulli-Tulli-Tullipan en Ciribiribin, maar bijna niemand weet dat de zusjes Leschan die als eersten vertolkten. Kort na het begin van de oorlog werden ze van de radio en de podia verbannen en beschuldigd van spionage. Alle drie overleefden ze de oorlog, maar hun zangcarrière was voorgoed voorbij. Met veel bijzondere archiefbeelden. Ned.1, 16.55-20.00u.

7 Seconden beroemd. Documentaire van Willem van Schaaijk over een halfjaarlijks gruwelijk evenement in de Angola Prison in Louisiana. Tijdens de ‘The Angola Prison Rodeo’ worden dolle stieren op de levenslang of tot de doodstraf veroordeelde gevangenen losgelaten. Wie het langst overeind blijft, wint. De gevangenis geldt als een van de vreselijkste oorden in de VS, de gevangenen doen vrijwillig mee en kijken zelfs uit naar een kans op zeven seconden roem en vrijheid. Ned.3, 20.10-21.05u.

muziek

Het Metropole Orkest ontmoet. Nederlandse artiesten als Edsilia Rombley, Jeroen van den Boom en Stef Bos zingen hun favoriete liedjes, begeleid door het grootste poporkest van Nederland. Ned.2, 20.15-21.05u.

Profiel: Guus Meeuwis. Een gesjeesde student uit Tilburg schreef op een avond het liedje Het is een nacht voor zijn vriendinnetje, zong het in een lokale kroeg in Tilburg en voor hij het wist, stond het huizenhoog op de hitlijsten. Achteraf schaamt Guus Meeuwis zich voor het nummer, hij vindt het eigenlijk niks. Portret van ‘de vaandeldrager van het Brabantse levensgevoel’. Ned.1, 21.50-22.30u.

amusement

Dit was het nieuws. De cabaretiers Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje geven hun commentaar op de actualiteit van de afgelopen week. Gast: socioloog Paul Schnabel. Presentatie: Harm Edens. Ned.1, 21.30-22.10u.

Radio

Opera Live. Uitvoering van La Traviata van Giuseppe Verdi door de Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Paolo Carignani. Enthousiaste recensenten zagen vooral voor de jonge Russische sopraan Marina Poplavskaya, in de rol van Violetta, een glansrijke carrière in het verschiet. Live vanuit het Muziektheater in Amsterdam. Radio 4, 19.02-23.00u.