Rust roest

22/4/2009 Foto Freddy Rikken Rudolf Kohne van Alkmaarse Mixed Hockey Club heeft kramp Rikken, Freddy

Het clublogo: twee hockeyers dragen een welgevuld kaasplankje. Hoe kwamen ze toch bij de Alkmaarse Mixed Hockey Club op dat idee? Ru(dolf) Köhne (67) is er al bijna zijn leven lang lid, ving aan – hoe kan het ook anders – bij de jeugd en buffelde zich gestaag richting het eerste. Hij was zeven jaar aanvoerder, vijftien jaar secretaris en tot het einde der tijden Lid van Verdienste. Ru draagt een geheim met zich mee: hij is ooit door een gerenommeerde club uit het Groene Graf – of was het Randstad – gevraagd. Uitzonderlijk, want hockeyclubs boven het IJ hebben weinig tot geen status. Ru’s ouders waren niet sportief, vader biljartte en dat was het wel. Zoonlief daarentegen stortte zich op cricket, tennis, golfen en zeilen. Voetballen liep minder gelukkig af; Ru brak een been. Hij trouwde, zoals in deze sportieve discipline te doen gebruikelijk, met een hockeymeisje genaamd Pien, in voor- en tegenspoed aanwezig bij de wedstrijden van het LX veteranenteam, waarin Ru rond de middenstip of in het doelgebied van de tegenstander geduldig wacht op een bal van zijn medespelers. Die medespelers variëren in leeftijd van 55 tot 67 jaar en driekwart van hen kent elkaar al sinds de jeugd. Jaarlijks neemt Ru zich voor om eindelijk eens te stoppen en even zo vaak besloot hij zijn team niet in de steek te laten.

Foto en tekst Freddy Rikken

Dit is de dertigste en laatste aflevering in een serie over sporten op leeftijd.

    • Freddy Rikken