Rellen bij Berlijnse viering van 1 mei

In de Berlijnse wijk Kreuzberg is het gisteravond tot ernstige ongeregeldheden gekomen na afloop van de viering van 1 mei, Dag van de Arbeid. Extreem-linkse ‘autonomen’ voerden op enkele plekken ware veldslagen met de politie – die vijfduizend man had ingezet.

Buurtbewoners zeiden dat de gevechten veel zwaarder waren dan de afgelopen jaren. „Er zijn nu ook veel meer aanhangers van het zwarte blok”, aldus een Kreuzberger, doelend op autonomen en andere aanhangers van extreem-linkse of anarchistische splintergroeperingen. Hoogtepunt van de rellen lag rond tien uur gisteravond in de buurt van de Skalitzer Strasse en de Kottbusser Tor, waar honderden jongeren de politie bekogelden met stenen, bierflessen, fietsen, vuilnisemmers en andere projectielen.

Persbureaus meldden ook in enkele andere landen ongeregeldheden naar aanleiding van 1 mei-vieringen. Zo greep de politie in Athene in toen demonstranten banken bestookten. In Istanbul werden 26 mensen gearresteerd na ongeregeldheden. In Moskou en andere Russische steden liepen enkele demonstraties tegen de manier waarop de regering de economische crisis bestrijdt, uit de hand. In Frankrijk, Italië en Spanje gingen veel mensen de straat op maar bleef het relatief rustig.