Opvang kinderen

Nederland, Den Haag, 28-03-08 Aaf Brandt Cortius. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Als het om de kinderopvang gaat, is Nederland een bananenrepubliek. Die stelling behandelde Frits Abrahams vorige week.

Dat het nog altijd zo droevig gesteld is, is belachelijk. Van mannen én vrouwen wordt verwacht dat ieder zijn eigen pensioen opbouwt. Je wordt erop afgerekend als je niet werkt. Wat mij betreft zou dat alleen maar mogen als kinderopvang een basisvoorziening is net als onderwijs.

Lisa de Wit

Als ik mijn omgeving bekijk zie ik alle dames slechts 2 of 3 dagen werken (als ze al werken), en ze vinden dat allemaal meer dan genoeg. Tja, als dat de instelling is van de meeste dames, waarom zou de politiek zich om dit maatschappelijk punt dan zo’n zorgen maken?

Mandy

Ik ben blij dat mijn dochters voor mijn kleinkinderen zoveel meer mogelijkheden en tegemoetkomingen hebben voor kinderopvang dan ik voor hen had. Het is een van de weinige gebieden waarop ik vind dat we er op vooruit gaan in dit land.

Carla van Brederode

Er bestaat in Nederland al een Partij voor de Dieren – wordt het niet eens tijd voor de Partij voor de Werkende Ouders?

Anne Luoma

In toenemende mate zie je Oost-Europese en Aziatische au-pairs. Of opa en oma die worden ingeschakeld. Nu ben ik zo murw van de spanning over de kinderopvang dat ik besloten heb om minder te gaan werken. Dit is kennelijk zoals we het willen in Nederland.

Annelies de Vlam

Ouders die geen oppas kunnen vinden voor hun kinderen en senioren die door moeten werken tot hun 67ste maar voor wie het moeilijk is om passend werk te vinden; hier moet toch een mooie combinatie uit kunnen ontstaan die voor alle partijen alleen maar positieve kanten heeft?

Anke Nobel

Lees meer reacties op www.nrc.nl/kwesties