NCTb doet onderzoek beveiliging koningin

Koninginnedag 2010... Kamagurka
Koninginnedag 2010... Kamagurka Zeebroek, Luc

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie onderzoek doen naar de beveiligingsmaatregelen die voor Koninginnedag in Apeldoorn waren genomen.

Het gaat volgens een woordvoerder om een onderzoek dat „is gericht op de reconstructie van de feiten en de mogelijke maatregelen in de toekomst”.

Het onderzoek heeft betrekking op de beveiliging van de route ter plaatse en de persoonsbeveiliging voor de koninklijke familie. De lokale politie was verantwoordelijk voor de beveiliging van de route en andere aspecten van de openbare orde en kreeg daarbij ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is verantwoordelijk voor persoonsbeveiliging. Deze dienst wordt overigens aangestuurd door de NCTb zelf, beaamt een woordvoerder.

De aanslag in Apeldoorn heeft een zevende leven geëist. Een 55-jarige medewerker van de Koninklijke Marechaussee is gisteren aan zijn verwondingen bezweken, zo heeft het ministerie van Defensie laten weten. Het slachtoffer, Roel Nijenhuis, was chauffeur bij de Marechaussee.

Van de mensen die bij de aanslag gewond raakten, liggen er nog acht in het ziekenhuis, onder wie twee kinderen. Van één patiënt, een vrouw, is de toestand kritiek. Van een andere man en vrouw is de toestand ernstig maar stabiel. Twee mensen zijn uit het ziekenhuis ontslagen, aldus burgemeester De Graaf van Apeldoorn gisteren op een persconferentie.

De lokale politie heeft in het kader van het onderzoek al ruim 750 tips binnen gekregen. Ook hebben mensen ongeveer 165 foto’s en een tiental filmpjes op de speciaal voor deze gelegenheid ingestelde website geplaatst.

5 meiviering: pagina 3