Mogelijk fraude met Limburgs vastgoed

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is mogelijk voor miljoenen euro’s gedupeerd door vastgoedfraude. Tientallen percelen en panden van het bedrijf zouden vorig jaar, na opzettelijk lage taxaties, zijn doorverkocht aan vastgoedbedrijven. In verband hiermee is een rentmeester, in dienst van WML, op non-actief gezet.

De mogelijke fraude kwam medio vorig jaar aan het licht, maar WML gaf er geen ruchtbaarheid aan. Het nutsbedrijf bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar wil niet reageren.

WML schakelde vorig jaar een recherchebureau in nadat vraagtekens waren gerezen over de verkoop van panden en percelen op 25 februari 2008 door rentmeester Richard L. aan vastgoedonderneming Mutualis Beleggingen uit het Limburgse Ospel, zo blijkt uit interne informatie van het bedrijf.

Bij deze transactie werden in één keer 21 objecten verkocht voor een totaalbedrag van 115.003 euro. Dat was een fractie van de marktwaarde, die tussen één en twee miljoen euro ligt. Dat blijkt uit een hertaxatie die WML liet uitvoeren. Volgens gegevens van het Kadaster heeft Mutualis inmiddels een deel van de objecten met winst doorverkocht.

Uit het handelsregister blijkt dat Mutualis vlak vóór de transactie is opgericht door Rutger Grave. Hij werkt als rentmeester voor rentmeesterskantoor Meander uit het Brabantse Schaijk. De door WML op non-actief geplaatste rentmeester Richard L. was door het waterleidingbedrijf enkele jaren geleden in deeltijd gedetacheerd bij Meander.

Grave en L. zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR). Volgens de gedragscode van de NVR is het de leden verboden om te handelen in onroerende zaken.

Fraude: pagina 15

    • Joep Dohmen