In Hummelo heet Klaas Jan gewoon Klaas

Hij speelt bij een van de beste clubs ter wereld. Maar Klaas Jan Huntelaar is niet veranderd door zijn succes bij Real Madrid. „Bij de kermis doet hij straks gewoon weer mee.”

Hendrik Huntelaar (rechts) op het naar zijn oom vernoemde Johan Cruyff Court in Hummelo. Hendrik wil later bij "een grote buitenlandse club spelen", welke is hem om het even. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) hummelo neefjes van klaas jan huntelaar foto rien zilvold Zilvold, Rien

Klaas Jan Huntelaar (25) mag dan bij Real Madrid spelen, de meest succesvolle club uit de Spaanse competitie en de rijkste ter wereld (inkomsten volgens Deloitte jaarlijks 365,9 miljoen euro), als hij terug is in Hummelo, waar hij opgroeide, is hij gewoon weer één van het dorp. Zijn (voormalige) dorpsgenoten kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe gewoon Klaas Jan is gebleven.

„We kijken niet anders naar hem nu hij bij Real speelt. Hij is zelf ook net als vroeger, straks tijdens de kermis in september doet hij gewoon mee in het feestgedruis”, vertelt Elisabeth de van der Schueren van hotel-café-restaurant De Gouden Karper aan de Dorpsstraat. Haar broer was een vriendje van Huntelaar op de basisschool, ze voetbalden vaak samen. „Toen ze een jaar of acht waren, kwamen ze hier naar het restaurant om uien- en aardappelnetten te halen. Met een paar latten maakten ze zo goaltjes.”

De spits, die in zestien wedstrijden al acht keer scoorde voor ‘de Koninklijke’, verhuisde zes weken na zijn geboorte van Drempt naar Hummelo. Het Achterhoekse dorp, met nog geen 1.500 inwoners, kent een protestants kerkje, een buurtsuper en aan de Keppelseweg grote tuinen met wat kippen en pony’s. De bus naar Doetinchem rijdt één keer in het uur. Het is een nuchter dorp volgens de inwoners. En Klaas Jan heet hier ook wel gewoon Klaas. Vanavond strijdt ‘zijn’ ploeg tegen aartsrivaal en koploper van de Primera Division, FC Barcelona. Real staat tweede, op vier punten. Vader, moeder en zijn broer kijken vanaf de tribune toe.

De broers van Klaas Jan, Niek en Jelle, kwamen ook over de vloer bij De Gouden Karper, de één deed de afwas, de ander kwam voetbal kijken. Elisabeth de van der Schuerens vader gaat weleens met de ouders van Huntelaar naar wedstrijden. ‘The Hunter’ is hier geen held, hij is een Hummeloër. De van der Schueren: „Toch is het wel fantastisch voor zo’n jongen uit een klein dorp. Dan zie ik hem lopen en denk: jeetje, die voetbalt nu in Spanje!” Van Huntelaar-toerisme hebben de bewoners van Hummelo geen last. „Het is niet zoals bij Guus Hiddink in Varsseveld. Er was even wat meer belangstelling toen Klaas Jan het goed deed bij Ajax, maar Hummelo kennen de meeste mensen niet. Behalve als ik de naam Huntelaar laat vallen, dan wel”, zegt De van der Schueren.

Bij de Spar, ooit de beste buurtsuper van Nederland zo vermeldt de gevel, worden ze zo langzamerhand een beetje moe van alle vragen die ze krijgen over Huntelaar. Details over de familie geven ze om die reden niet. „Onze woorden zijn eerder verdraaid en dat zorgt voor scheve gezichten in het dorp”, reageert Bianca Jansen van de vleesafdeling.

Toch blijkt al snel dat ze graag vertelt over de sterspeler uit haar dorp. Jansen vormt een ‘kliekje’ met de familie, die ze vooral kent via de voetbalclub, waar ze zelf jaren gespeeld heeft. Toen oom Cor Huntelaar vorig jaar overleed, had dit een grote impact op het dorp, vult Edwin Bruil (groente) aan. Vader Dirk-Jan Huntelaar was ooit Jansens schoolmeester en Bruils badmeester.

Ook Jansen en Bruil merken niets van sterallures bij Huntelaar. Als hij in de winkel is zegt hij ‘hoi’ en maakt een praatje. Bruil: „Hij blijft heel gewoon. En rustig, dat is zijn kracht, ook bij Real. Dat is Achterhoeks, gewoon normaal doen. Kijk maar naar Bennie Jolink van Normaal [ook uit Hummelo]. Ik denk altijd: die man moet ook gewoon naar de wc. Ik ben goed in groente, Bianca in vlees snijden en Klaas Jan kan toevallig goed voetballen.”

Trots toont Bruil een foto van Huntelaar te midden van het Spar-personeel, genomen bij een signeersessie van het boek Voetbalsterren: Klaas Jan Huntelaar, van pupil tot prof in mei vorig jaar. „Ik had wat twijfel over hoe het zou gaan in Spanje, het is toch een flinke stap van Ajax naar Real. Eerst kreeg hij geen kans om te spelen. Nu wel en dan knalt hij ze erin.” Jansen: „Als een duveltje uit een doosje. Het zijn ook doordouwers hoor, de Huntelaars, allemaal.”

Twee kilometer verderop, in Hoog-Keppel, liggen de voetbalvelden van HC’03 (eerder v.v. Hummelo en Keppel) waar Huntelaar op vijfjarige leeftijd begon met voetballen. Sinds 2007 is hij erelid van de vereniging. Ook zijn vader, broer Niek en oom Cor speelden hier. En zijn neefjes, Hendrik en Nico (11) voetballen er nu.

Hendrik wil later net als Klaas Jan bij een grote buitenlandse club spelen. Welke club is hem om het even, als het maar een hele grote is. Nu speelt hij in D1. Een ander neefje speelt bij De Graafschap, waar ook Klaas Jan in 1994 een jeugdcontract kreeg. Vanaf dat moment werden zijn prestaties op de voet gevolgd in het dorp, vertelt Andrea Meijer, Huntelaars buurvrouw toen hij nog bij zijn ouders woonde. „Stond hij daar met zijn tasje bij Steenarend [een winkel in natuursteen] te wachten op het busje van De Graafschap.”

Na De Graafschap gaat Huntelaar via PSV, RBC – waar hij zijn debuut in de eredivisie maakt – en AGOVV Apeldoorn in de eerste divisie, naar SC Heerenveen. In 2006, na zijn overstap naar Ajax, wordt hij topscorer van de eredivisie en gekroond tot meest waardevolle Ajacied en ‘Talent van het jaar’. Deze erkenning verschaft Huntelaar de mogelijkheid een Johan Cruyff Court aan te laten leggen. Inmiddels wordt dit trapveldje in het dorp veelvuldig gebruikt door de Hummelose jeugd.

Volgens oom Hans Huntelaar, vader van Nico en Hendrik, geniet ook Klaas Jan van zijn prijs. „Het eerste wat hij doet als hij thuis komt, is een bal pakken en met de kinderen naar het veldje rennen. Dan heeft hij een nette spijkerbroek aan en komt hij onder de modder en zwetend terug.”

Klaas Jan Huntelaar, sinds een paar weken vader van zoon Seb, heeft zijn voetbalkwaliteiten te danken aan zijn karakter, volgens de kenners in de kantine van HC’03. „Hij blijft zichzelf, altijd rustig. Hij ziet waar de bal terecht gaat komen”, geeft buurvrouw Meijer als verklaring voor de vele goals. Een echte Huntelaar-eigenschap, dat kalme, denkt oom Hans. „Gewoon rustig je werk doen, dan bereik je je doel vanzelf. De Huntelaars zijn niet erg uitgelaten.”

Als jonge voetballer was Klaas Jan Huntelaar al erg goed. Hij stak met kop en schouders boven anderen uit, vertelt André Nijman, een forse man met grote bakkebaarden. Samen met Erik Dreteler traint hij al jaren de jeugd van HC’03. „Of de anderen waren heel slecht”, grapt hij. „Hij dribbelde met gemak verdedigers voorbij en schoot er zo drie in. Maar bij deF’jes kun je niet zien of iemand bij Real terechtkomt.”

Nijman onderhoudt nog steeds contact met Huntelaar. Zo trad hij laatst op als dj bij de verjaardag van moeder Maud Huntelaar. En hij kreeg een sms’je toen zoontje Seb geboren was.

Wellicht kan Nijman nog invloed uitoefenen op de wedstrijd van vanavond. „Ik sms Klaas Jan weleens voor wedstrijden. Dan typ ik ‘vandaag twee doelpunten’. Als dat is gelukt, stuurt hij terug ‘taak volbracht’.”

    • Ieke Oud