In China en in Z-Korea nu ook H1N1

Alle 198 gasten en personeelsleden van het Hongkongse Metropole Hotel worden sinds gistermiddag in quarantaine gehouden, nadat bij een van de gasten, een 25-jarige Mexicaan, besmetting met het H1N1-virus is vastgesteld. Het was het eerste bevestigde geval van de nieuwe griep in Azië.

Afgelopen nacht bleek Zuid-Korea het tweede Aziatische land waar de griep is geconstateerd. Een 51-jarige vrouw, die net terugkwam van een bezoek aan Mexico, wordt nu in quarantaine gehouden, aldus Zuid-Koreaanse media.

Het Hongkongse hotel waar de 25-jarige Mexicaa, die vanuit Mexico-Stad via Shanghai naar Hongkong is gereisd, verblijft en de directe omgeving in het Wanchai-district, een uitgaanscentrum op Hongkong Island, zijn door de politie omsingeld. Gasten en personeelsleden moeten zeker een week binnen blijven.

Naar twee taxichauffeurs die de man hebben vervoerd wordt nog gezocht. Acht hotelgasten die mogelijk zijn besmet, zijn volgens de Hongkongse autoriteiten doorgereisd naar Singapore, Vietnam en Canada. In Singapore worden alle reizigers die direct of indirect uit Mexico komen automatisch in quarantaine geplaatst.

Chinezen, en vooral de inwoners van Hongkong, herinneren zich de crisis rond SARS, een dodelijke aandoening aan de luchtwegen die in 2003 aan 770 mensen het leven kostte. De hoogste Chinese autoriteiten hebben ziekenhuizen en lokale functionarissen gewaarschuwd openheid te betrachten. Het bestaan van SARS werd destijds weken geheim gehouden, tot woede van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wereldwijd zijn inmiddels 567 gevallen van de nieuwe griep bevestigd, de meeste in Mexico (343 van wie er vijftien overleden aan het virus) en Noord-Amerika (149 in de VS, 35 in Canada).

In Groot-Brittannië heeft nu ook een mens-op-mens besmetting plaatsgehad. Een man is besmet na contact met een echtpaar dat het virus in Mexico heeft opgelopen. In Nederland zijn ongeveer dertig vliegtuigpassagiers opgespoord die maandag tijdens een vlucht vanuit Mexico vlakbij een besmette driejarige peuter hebben gezeten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen ze preventief een virusremmer toegediend en worden ze extra in de gaten gehouden. Ook het vliegtuigpersoneel krijgt een virusremmer.

De WHO overlegt met de farmaceutische industrie of het noodzakelijk is om alle energie nu te steken in ontwikkeling en massale productie van een vaccin tegen het nieuwe virus. GlaxoSmithKline en Roche hebben toegezegd productie van virusremmers op te voeren.