Huiverend een stapje in de moderne tijd nemen? Flauw

Wat een flauwe kop boven het artikel over de digitale dossiers bij de rechtspraak: `De rechter neemt huiverend een stapje in de moderne tijd` (NRC Handelsblad, 27 april). Uit het stukje had min of meer opgemaakt kunnen worden dat de dossiers in strafzaken aangeleverd worden door het OM. Het initiatief tot het vervaardigen van dossiers `op een schijfje` ligt dus bij het OM. Ik lees nergens dat plannen voor zo`n ontwikkeling ooit zijn tegengehouden, vertraagd of gedwarsboomd door de rechters.

In de tijd waarin wij, leden van het gerechtshof in Arnhem, nog `structureel` ons werk aan het voorbereiden van zittingen thuis plachten te doen, maakte het merendeel van ons daarbij gebruik van - voor eigen rekening aangekochte - computers.

Een eerst, alom toegepast computerprogramma voor het berekenen van alimentatiebedragen is door een Arnhemse rechter ontworpen.

Zelf gebruikte ik mijn scanner om citaten uit processtukken over te nemen in concepten voor beslissingen. Met behulp van een databaseprogramma bracht ik chronologische orde in omvangrijk, door de partijen aangedragen feitenmateriaal.

De koppenmakers van deze krant behoren niet tot de meest begenadigde deelnemers aan het nieuwsproces.