Help Kenia vooruit en boycot sex

Geen hervormingen? Dan ook geen sex.

De echtgenote van de Keniaanse premier Raila Odinga, Ida Odinga, steunt vrouwen in Kenia in hun roep om politieke en economische hervormingen. Moe van het gebrek aan daadkracht van de regering, heeft een groep vrouwenorganisaties besloten tot drastische maatregelen: misgun mannen gedurende zeven dagen sex. Misschien doet dat hen van gedachten veranderen.

„Uiteraard” steunt Ida Odinga de actie, zei ze in Kenia. Die heeft volgens haar al ruimschoots media-aandacht gegenereerd.

In Kenia kwam vorig voorjaar een coalitie tot stand na hevig geweld dat volgde op de verkiezingen. De samenwerking tussen de ODM, de partij van Odinga, en de PNU van president Mwai Kibaki draait echter steeds meer uit op geruzie, tot wanhoop van Kenianen die hervormingen verlangen.

Patricia Nyaundi, van een organisatie voor vrouwelijke advocaten, hoopt dat de dames Odinga en Kibaki hun kibbelende eega’s tot inkeer brengen. „Grote beslissingen worden genomen in bed (during pillow talk), dus vragen wij de dames om op dat intieme moment hun man te vragen: ‘Schat, kun je iets doen voor Kenia?’

Onbekend is of first lady Lucy Kibaki – berucht om haar opvliegend karakter – instemt met de sexboycot.