Gat in je hand

de proefjesfabriek

Sommige mensen hebben vanzelf een gat in hun hand: daar rollen euro’s doorheen. Met dit proefje kan iedereen een gat in zijn hand maken.

Wat heb je nodig?

Een vel papier (of deze krant), je ogen en je handen.

Wat moet je doen?

- Rol het vel papier (of de krant) op tot een koker.

- Hou de koker met je rechterhand voor je rechteroog.

- Kijk er met je rechteroog doorheen (linkeroog dicht).

- Hou nu je linkerhand bij het verre uiteinde van de koker, met de rug van je hand naar je gezicht en zo dat de koker in het holletje tussen je linkerduim en -wijsvinger rust.

- Doe nu je linkeroog weer open. Hé, wat zie je nu?

Hoe kan dat? Normaal gesproken zien je linkeroog en je rechteroog ongeveer hetzelfde. Alleen onder een iets andere hoek. In je hersenen worden die twee net even iets andere beelden samengevoegd. Je hersenen passen ze zo goed mogelijk in elkaar; de verschillen zorgen voor diepte.

Maar nu zijn de twee beelden héél verschillend. Je linkeroog ziet de hele ruimte. Je rechteroog ziet alleen een klein rondje daaruit. Alsof de rest van het beeld door de wanden van de koker is uitgegumd.

Weer proberen je hersenen die twee beelden in elkaar te passen. Ze kiezen daarvoor uit beide beelden de belangrijke zaken. En ja, dan heb je zomaar een gat in je hand. Maar heb jij nou je hersenen gefopt, of foppen zij jou? MvdH

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap