Erven Hergé eisen geld

De erven van Hergé, de tekenaar van Kuifje, zijn in conflict met zo’n twintig Kuifje-verenigingen in Europa over de afdracht van rechten voor het gebruik van tekeningen. Dat meldt het Vlaamse dagblad De Morgen.

Het Nederlands-Vlaamse Hergé Genootschap zou een rekening van 35.000 euro hebben gekregen. Het Franstalige Les Amis d’Hergé moet 12.000 euro betalen.

In een reactie zegt Leo Timmers, voorzitter van het Hergé Genootschap, dat de rekening van Moulinsart, de rechtenfirma van de erven, hem verbaast: „Dit moet op een misverstand berusten, omdat wij een overeenkomst met Moulinsart hebben waarin wij toestemming voor het gebruik van tekeningen krijgen. Hierover gaan we in gesprek met Moulinsart.”

Moulinsart voert ook onderhandelingen met Kuifje-verenigingen over nieuwe tarieven die men wil invoeren voor het gebruik van afbeeldingen.

Bij Les Amis de Hergé leidde de kwestie tot het vertrek van oprichter en voorzitter Stéphane Steeman. Moulinsart is in handen van Fanny Vlamynck, de tweede vrouw van Hergé, en haar echtgenoot Nick Rodwell. Het echtpaar staat erom bekend streng op te treden tegen (vermeende) rechtenschenders.