Eenentwintig percelen: 115.003 euro

Rentmeester Richard L. verkocht percelen van zijn werkgever voor een habbekrats aan een kennis, die ze met forse winst doorverkocht. „Hij kon jarenlang zijn gang gaan.”

Twee panden die rentmeester Richard L. verkocht: de watertoren van Tegelen (boven) en een woonhuis in Maastricht. Foto’s Rob Oostwegel Watertoren in Tegelen, ivm vastgoedfraude.
Twee panden die rentmeester Richard L. verkocht: de watertoren van Tegelen (boven) en een woonhuis in Maastricht. Foto’s Rob Oostwegel Watertoren in Tegelen, ivm vastgoedfraude. Oostwegel, Rob

Rentmeester Richard L. had wel erg de vrije hand, herinnert Ed Hulshof zich. Hulshof was tot 2006 directeur van de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). Ook Hulshof had, zo zegt hij, al zijn vermoedens over de activiteiten van de rentmeester, maar kon daar in zijn tijd „geen vinger achter krijgen”.

Vorig jaar waren er weer vermoedens, na een transactie die Richard L. op 25 februari 2008 had afgehandeld. Hij verkocht die dag namens WML eenentwintig panden en percelen voor 115.003 euro aan Mutualis Beleggingen, een vastgoedbedrijf opgericht door collega-rentmeester Rutger Grave.

In de vastgoedtransactie zaten onder meer twee vrijstaande woonhuizen in Maastricht en Helden, de watertoren van de voormalige steenkoolmijn Oranje Nassau I in Heerlen (verhuurd als gsm-zendmast) en vijftig hectare landbouw-, bos- en bouwgrond in Limburg.

In juni vorig jaar, een half jaar nadat de panden en gronden waren geleverd, kreeg de WML-directie een interne melding dat er iets niet klopte met de transactie. In november 2008 werd door WML de waarde van de eenentwintig objecten opnieuw onderzocht door een onafhankelijke taxateur. Daaruit bleek dat de percelen en panden een veelvoud waard waren. WML was mogelijk voor een tot twee miljoen euro benadeeld.

Uit de hertaxatie bleek ook dat de notariële leveringsakte van het onroerend goed niet altijd een juiste weergave van de situatie bevat. Zo is „een perceel grasland met opstal” aan de Luikerweg in Maastricht een vrijstaande vooroorlogse woning op 1850 vierkante meter eigen grond in de gewilde buitenwijk Sint Pieter.

Oud-directeur Hulshof: „Ik vind de notariële akte een cryptische omschrijving van de werkelijkheid. Het is een schitterend gelegen woning op de Sint Pietersberg, met uitzicht over Maastricht. De rentmeester wist ook dat WML in 2005 de waarde van deze woning al op zo’n 250.000 euro had geschat.”

Een deel van de eenentwintig objecten is in de maanden na de transactie alweer met forse winst doorverkocht, blijkt uit onderzoek van deze krant in het Kadaster.

Richard L. staat inmiddels op non-actief, maar de rentmeester kon jarenlang zijn gang gaan, zegt oud-directeur Hulshof. Zoals zoveel rentmeesters - die onroerend goed aan- en verkopen en beheren - had hij een vertrouwelijke, maar solitaire job. Er was nauwelijks controle en toezicht op zijn werk, volgens de oud-directeur.

Hulshof: „Wat ik destijds wel gedaan heb, is de volmacht van de rentmeester ingekrompen. Toen ik in 2001 bij het waterleidingbedrijf kwam, had hij een nagenoeg onbeperkte volmacht. Hij mocht aan- en verkopen zelfstandig afhandelen, tot aan de notaris toe. Dat heb ik ingeperkt tot een bedrag van rond de honderdduizend euro.”

Nadat vorig jaar opnieuw vermoedens waren gerezen, trok de directie van WML de volmacht van Richard L. niet meteen in. Uit het Kadaster blijkt dat hij ook daarna nog objecten namens WML verkocht. Het zijn transacties waar inmiddels ook vraagtekens bij geplaatst worden.

Zo is er de verkoop van een watertoren in Tegelen, als mast voor gsm-zenders jaarlijks goed voor een huuropbrengst van enkele duizenden euro’s. Dit rijksmonument op 1,7 hectare grond langs de A73 werd door Richard L. voor twee euro verkocht aan een vastgoedbedrijf uit Roermond. Voor dat bedrag kreeg het bedrijf er ook nog een (bouw)terrein van 1.715 vierkante meter in Venlo bij. Ondanks het lopende onderzoek naar de rentmeester, liet de WML-directie de levering van beide objecten op 6 maart dit jaar doorgaan.

Een andere transactie betreft de verkoop van 36 hectare bos in Herkenbosch voor 100.000 euro. Voor dat bedrag ging het bos naar een Brabants bedrijf dat natuurgebieden ontwikkelt. Deze onderneming verkocht het bos, in een abc-constructie, dezelfde dag door voor 304.700 euro. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is daar „niets mis mee”.

    • Joep Dohmen