Opinie

    • Paul Luttikhuis

Droogte, brand en nog meer kooldioxide

 

Orang-oetan op Borneo wordt bedreigd door palmolieplantages (Foto AFP)

Orang-oetan op Borneo wordt bedreigd door palmolieplantages (Foto AFP)Orang-oetan op Borneo wordt bedreigd door palmolieplantages (Foto AFP)

Natuurlijk had ik op deze plek al lang moeten schrijven over de twee artikelen in het laatste nummer van Nature over de langzamerhand fameuze 2 graden grens voor de opwarming van de aarde en wat we moeten doen om die niet te overschrijden. Gelukkig stond er een prima bericht in de krant van 30 april en wie meer wil lezen, moet maar even kijken op de uitgebreide toelichting van Nature zelf. Het wetenschappelijke tijdschrift belooft de komende tijd meer verhalen te publiceren over de weg naar Kopenhagen.

 

De sceptici, die in de reacties op mijn blogjes regelmatig van zich laten horen, verdenken Nature overigens van een grote mate van eenzijdigheid. Zoals ze trouwens bij vrijwel de hele gevestigde wetenschappelijke orde allerlei complotten menen te ontwaren. Dan zal ook mijn keuze om te wijzen op een studie van NASA over bosbranden wel verkeerd vallen.

Protest tegen Sinar Mas, een van de grootste palmolieproducenten (Foto AP)

Protest tegen Sinar Mas, een van de grootste palmolieproducenten (Foto AP) Protest tegen Sinar Mas, een van de grootste palmolieproducenten (Foto AP)

In de studie hebben onderzoekers gekeken naar de productie van palmolie (in de voedingsindustrie en als biobrandstof) in Zuidoost-Azië en vooral naar de gevolgen van het platbranden van het regenwoud ten behoeve van nieuwe landbouwgrond. Ze constateren een opmerkelijke relatie tussen de uitstoot van kooldioxide, bosbranden en droogte. De CO2-uitstoot neemt toe als er minder neerslag is. Dit kan een zichzelf versterkend effect krijgen, als door klimaatverandering in deze regio meer droogte zou ontstaan.

 

De studie laat zien  dat het klimaat de komende jaren voor ons nog de nodige verrassingen in petto zal hebben. Over ruim een week hoop ik in dit blog weer op al die verrassingen - of gewone feiten -  te kunnen wijzen. Tot die tijd ben ik even weg.  Heb ik mooi de tijd om me te bezinnen om de vermeende eenzijdigheid van dit blog.

 

 

Bosbranden in het zuiden van Borneo (klik voor vergroting)

Bosbranden in het zuiden van Borneo (klik voor vergroting)Bosbranden in het zuiden van Borneo (klik voor vergroting)

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis