De asperge gaat vreemd

De asperge gaat vreemd

Wijd en zijd heeft de gedachte postgevat dat Elzasser Pinot blanc en asperges een onafscheidelijk duo zijn. Dat is zeker ook te danken aan een intensieve en succesvolle reclamecampagne.

De verdienste van Pinot blanc is dat hij bij veel gerechten past, dus ook bij asperges. Maar de combinatie piekt zelden. Pinot blanc heeft wat van Ajax. Je hebt het idee dat het sprankelende er wel in zit, maar uit een ietwat puberale lamlendigheid komt dat er lang niet altijd uit.

Welbeschouwd is het onzin, de idee van de enige ware aspergewijn. Zo maakt het nogal wat uit of de asperges met kruidenvinaigrette worden geserveerd, met een hollandaisesaus en zalm of misschien wel geroerbakt met gember en rode pepers. Om maar te zwijgen over nootmuskaat en hardgekookte eieren.

De asperges zelf maken het ook niet gemakkelijk. Zoet, bitter en wat zuur zijn de smaakcomponenten, maar door het seizoen heen in verschillende verhoudingen en gradaties. Geïmporteerde Spaanse asperges zijn vaak bitter, te bitter, terwijl de Twentse asperges als de zoetste uit de smaaktest komen.

Enfin, de binding tussen asperges en Pinot blanc is zo hecht dat de producenten eenkennigheid vrezen en hun best doen om Pinot blanc nu eveneens aan de man te brengen als de ideale mosselwijn. Dan mag de asperge ook wel eens vreemdgaan. Gegadigden genoeg, Viognier, Apremont, bescheiden chardonnays en nog zo wat wijnen dingen naar de hand van de koningin der groenten. Ik mag graag een lans breken voor Bergerac.

Ooit was ik in Damme en at daar asperges op – hoe anders? – Vlaamse wijze. Met een autotocht voor de boeg leek het halveliterflesje Bergerac voor twee een adequate keus. Deze in de eerste plaats op alcoholbeheersing gerichte voorkeur bleek een goede greep. Wat een fijn stel vormde de Bergerac met de asperges.

En waar ligt dat aan? Dat ligt aan de sauvignon blanc, een druif die in Bergerac en in witte wijnen uit de daarnaast gelegen Bordeaux een belangrijk aandeel heeft. De sauvignon blanc geeft de wijn een frisse, fruitige smaak met een zweem en soms zelfs meer dan een zweem van groenten. Zijn jeugdigheid, een wijn van sauvignon blanc drink je jong, maakt het ook zo prettig om hem in de lente, het aspergeseizoen bij uitstek te drinken.

Sauvignon blanc maakt ook andere wijnen tot competente begeleiders van asperges. Zo zijn er de wijnen uit de Loire, zoals Sancerre en Menetou Salon, of bijvoorbeeld de Spaanse Rueda en sauvignonwijnen uit de nieuwe wereld. Het witte goud op het bord, vloeibaar goud in de glazen, er is veel blingbling op tafel in de aspergetijd.

    • Joep Habets