Bos hangt straf boven het hoofd

Wielrenner Theo Bos (25) moet zich binnenkort bij de internationale wielerunie UCI verantwoorden voor zijn aandeel in een valpartij tijdens de Ronde van Turkije, vorige maand. De UCI heeft gisteren na uitvoerig onderzoek van de tv-beelden besloten de zaak over te dragen aan de disciplinaire commissie. De Raborenner hangt een schorsing van één tot zes maanden boven het hoofd.

Voormalig baanwielrenner Bos, die dit seizoen debuteert op de weg, was betrokken bij de val van zijn Zuid-Afrikaanse collega Daryl Impey. De geletruidrager brak daarbij twee van zijn onderste rugwervels. Bos werd door de jury gediskwalificeerd.

De beelden gingen de hele wereld over en zorgden in de wielerwereld voor discussies over de schuldvraag van de Nederlander. Critici menen dat Bos zijn concurrent in de sprint van de laatste etappe vastpakte en naar de grond duwde. Een lezing waar Bos het zelf niet mee eens is. „Het was totaal niet mijn bedoeling om een val te veroorzaken”, liet hij na afloop van de Ronde van Turkije aan verslaggevers weten. „Ik pakte hem vast omdat ik tegen een dranghek dreigde te vallen.”

De UCI heeft nu toch besloten het incident verder te onderzoeken. „Het gedrag van Theo Bos heeft het imago, de reputatie en de belangen van de wielersport en de UCI geschaad”, luidde de verklaring die de internationale wielerorganisatie gisteren naar buiten bracht.

Een eventuele straf komt bovenop de sanctie, diskwalificatie en een boete, die de jury de wielrenner na afloop van de Turkse rittenkoers had opgelegd.

Bos werd vijf keer wereldkampioen, op drie verschillende onderdelen, een prestatie die geen enkele Nederlandse baanwielrenner voor hem leverde. Hij won zilver op de sprint bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene. (ANP, AP, Reuters)