Blijven we met vakantie in Nederland?

Ik wil niemand te veel met gewetensvragen lastigvallen (zei hij huichelachtig), maar toch vroeg ik me af of u al besloten heeft wat deze zomer uw vakantiebestemming zal worden. Mag ik aannemen dat ook de NRC-lezer het advies van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken opvolgt? Hij vroeg de Nederlanders thuis te blijven: „Laat de euro’s in eigen land rollen en bied zo de crisis het hoofd.”

Als er ooit een kans was om een patriottische daad te stellen, dan nú. Welke rechtgeaarde Nederlander kan daar ongevoelig voor blijven? Het idee dat je je land gered hebt door naar Zierikzee te gaan in plaats van Syracuse heeft iets onweerstaanbaars.

Toch hoop ik vurig dat u niet naar Heemskerk zult luisteren.

De afgelopen twee jaar wás ik al in Nederland gebleven. Nederland was me te vol geworden. Ik snakte naar een maandje Nederland zonder Nederlanders. Hoe dat te bereiken?

Na enig gepieker kwam ik tot de conclusie dat een vakantie in Nederland de beste manier was om Nederlanders te ontlopen. Bovendien kon ik zodoende ontkomen aan de verstopte verkeerswegen naar subtropisch Europa en aan de afgeladen vliegvelden.

Ik heb onvergetelijk stille zomerweken doorgebracht in Overijssel en Zeeland. Iedere keer dat ik een Nederlander zag naderen, bleek het een Duitser of Deen te zijn die op zoek was naar een Nederlander. „Ze zijn er niet, u zult het met mij moeten doen”, zei ik steeds.

Zo bleef ik eenzaam, maar niet alleen in Nederland achter. ’s Morgens zwom ik wat baantjes in een leeg zwembad, ’s middags kon ik eindelijk genieten van de geweldige service die je van de Nederlandse horeca krijgt als je maar de enige bezoeker bent. In het weekend ging ik rolschaatsen op onze snelwegen.

Als iedereen naar Heemskerk luistert, kan ik al die zegeningen wel vergeten.

Mijn reisadvies aan alle Nederlanders is dan ook: Verweggistan. Men hoeft van mij heus niet naar Mexico, ik ben geen onmens, Kameroen is ook al mooi.

Wat doet u? En waarom? Eerlijk!

Reactie (maximaal 200 woorden) naar het weblog nrc.nl/kwesties

    • Frits Abrahams