Bij de voorplaat

Zo ziet dat nieuwe virus er uit, of het nu uiteindelijk het Mexicaanse griepvirus gaat heten, of swine-origin influenza A virus (S-OIV). Dit is de eerste foto die ervan is vrijgegeven. Het nieuwe griepvirus is een bolletje, met een doorsnee van ongeveer 100 nanometer (0,0001 millimeter) groot. Aan de buitenkant is het niet herkenbaar als het Mexicovirus. Zoals alle influenzavirussen is het bezaaid met naar buiten stekende eiwitten. Vooral aan de randen zijn die goed te zien. Het zijn hemagglutinine en neuraminidase (H en N). Het virus gebruikt ze om er gastheercellen mee in en uit te komen. De menselijke afweer herkent de virussen aan die twee eiwitten die flink verschillen van H en N van de huidige mensenvirussen. Maar dodelijk ziek zullen we niet allemaal worden van deze bolletjes. (WK)