Beatrix toch bij 5 mei-viering

Koningin Beatrix zal op 4 en 5 mei volgens plan de Dodenherdenking op de Dam en het traditionele Bevrijdingsconcert aan de Amstel bijwonen. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei gisteren bekend gemaakt. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn bij de herdenking en de kranslegging.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat de koningin zowel bij de herdenking als bij het Bevrijdingsconcert aanwezig zal zijn. „De feestelijkheden gaan door, met enkele aanpassingen in het programma”, aldus een woordvoerder. De RVD doet geen uitspraak over welke aanpassingen dat zijn. Wel wordt benadrukt dat het de uitdrukkelijke wens van de koningin zelf was om bij de viering aanwezig te zijn, „omdat ze dat belangrijk vond”.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verheugd dat de koningin aanwezig zal zijn bij de activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. „Wij vinden het heel belangrijk dat leden van het koninklijk huis deze landelijke viering van onze vrijheid bijwonen”, zegt een woordvoerder. Ook het comité benadrukt dat dit de wens van de koningin zelf was. „Wij hebben absoluut geen druk uitgeoefend. Dit is echt een gebaar van de majesteit zelf. Een heel veelzeggend gebaar.” De aanpassingen in het programma betreffen vooral de muziek tijdens het concert aan de Amstel op 5 mei, zegt de woordvoerder. „Er is iets veranderd in de volgorde, opdat de avond een ingetogener karakter krijgt. Gezien het drama in Apeldoorn vond het comité dat gepast.”

Over mogelijke wijzigingen in de route die de koningin in de stad aflegt kan het Nationaal Comité nog niets zeggen. „Dat is allemaal nog onderwerp van gesprek. Maar er vindt vanzelfsprekend intensief overleg plaats tussen de betrokken partijen, de gemeente Amsterdam, politie, justitie, en het Nationaal Comité 4 en 5 mei”, aldus de woordvoerder.

De gemeente Amsterdam heeft verklaard „goed te kijken of meer beveiligingsmaatregelen nodig zijn.” Maar de politie Amsterdam wil niet bevestigen dat extra maatregelen worden getroffen. „Natuurlijk hebben we gezien wat er in Apeldoorn is gebeurd, en zijn we uitermate goed voorbereid. Maar we doen geen uitspraken over de omvang”, meldt een woordvoerder.