Babyhuidsmeer

Mijn oudste dochter is geboren in maart 1945 in Amsterdam, een periode waarin zeep een zeer schaars artikel was. Zij is tot na de bevrijding grotendeels afgespoeld met water. Mijn jongste dochter werd geboren in december 1946 en is direct na de geboorte met water en zeep gewassen. De daarop volgende jaren zijn beiden selectief met zeep gewassen. De huid van mijn oudste dochter heeft evenwel altijd in een duidelijk betere conditie verkeerd dan van mijn jongste, zij was minder vatbaar voor eczeem of complicaties bij jeugdziekten met uitslag als waterpokken.Het opmerkelijkst vind ik echter de behandeling van mijn zoon, geboren in 1953 in Surabaja. Afgezien van de gewoonte aldaar om de huidsmeer niet te verwijderen en slechts globaal te spoelen met water werd geadviseerd dagelijks de huid in te vetten met een wat olijfolie en daarmee de huid te reinigen totdat de huid de olie niet meer opnam. Deze behandeling is, volgens advies, een maand voortgezet. Zijn huid is tot op de dag van vandaag in een perfecte conditie.Aan dergelijke casus mag geen gevolgtrekkingen worden ontleend, echter gelet op de in het artikel beschreven analyse van de vetten tussen de corneocyten ben ik voorzichtig geneigd bij pasgeborenen eerder de aandacht te richten op het gehalte aan vet in de huid en bedachtzaam om te gaan met zeep.

W.M. Versteeg -van Leeuwen per e-mail

    • W.M. Versteeg -Van Leeuwen