Autoverkopen VS verder omlaag

De autoverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen april verder teruggelopen. Amerikanen kochten in bijna 30 jaar niet zo weinig auto’s, busjes en pick-up’s, zo blijkt uit de verkoopcijfers die autofabrikanten in de VS gisteren bekend hebben gemaakt.

Volgens deskundigen zijn het met name de vele onheilspellende berichten over de in grote financiële nood verkerende bedrijven Chrysler en General Motors (GM) die de autoverkopen de kop in drukken. Consumenten worden hierdoor afgeschrikt, zei verkoopanalist Mike DiGiovanni van GM gisteren. „Dat heeft zijn effect gehad op de hele industrie”, zei hij.

Over het hele jaar gezien, van mei 2008 tot en met april 2009, werden in Amerika 9,3 miljoen auto’s verkocht. Voor de periode april 2008-maart 2009 lag dat op 9,8 miljoen exemplaren. Het is de achttiende opeenvolgende maand dat deze jaar-op-jaar verkopen een daling vertonen. Sommige analisten beweren dat de bodem van de markt inmiddels bereikt is, en dat de autoverkopen binnenkort weer een stijgende lijn zullen gaan vertonen. Maar anderen zien voorlopig nog geen tekenen van herstel, en verwachten dat de verkopen pas volgend jaar weer aantrekken.

Voor de rechtbank in Manhattan begonnen gisteren de hoorzittingen rond het faillissement van Chrysler. Het bedrijf wordt voor een deel verkocht aan het Italiaanse Fiat. Van de acht fabrieken die Chrysler in eigen handen houdt, wil het er vijf gaan sluiten, zo bleek gisteren uit vrijgegeven documenten. De vijf fabrieken staan allemaal in de VS. Er werken in totaal 4.800 mensen.

Gisteren maakte Chrysler ook bekend dat topman Tom LaSorda met onmiddelijke ingang het bedrijf verlaat. Zijn vertrek was al eerder aangekondigd, maar het was onduidelijk wanneer de 54-jarige bestuursvoorzitter zijn functie zou neerleggen.

Fiat: pagina 17