Aanval op EU-missie Kosovo

Een konvooi van Eulex, de civiele missie van de Europese Unie in Kosovo, is donderdagavond laat aangevallen in Noord-Mitrovica. Dat heeft een woordvoerder van Eulex gisteren bekendgemaakt. Afgelopen week namen de spanningen tussen Kosovo-Serviërs en Kosovo-Albanezen opnieuw toe en kwam het verschillende keren tot geweld.

In Noord-Mitrovica, waar bijna uitsluitend Serviërs wonen, gooiden enkele jongemannen met molotovcocktails en stenen naar drie wagens van Eulex. Er vielen geen gewonden maar een van de wagens werd wel vernield.

Eulex moest afgelopen week verschillende keren tussenbeide komen bij rellen tussen Serviërs en Albanezen. Daarbij gooiden Serviërs met handgranaten naar militairen van de EU-missie, die ook werden beschoten.

Serviërs verzetten zich tegen de terugkeer van Albanezen naar hun huizen ten noorden van de rivier Ibar in Mitrovica. Ze saboteren ook de renovatie van de woningen. Kosovo-Albanezen moesten tijdens de oorlog in 1999 vluchten uit hun huizen. Eulex maakt werk van een terugkeer, maar volgens de Serviërs kan dit niet zonder hun toestemming. In het zuiden van Kosovo keerden Serviërs terug naar hun huizen met toestemming van de Kosovaarse autoriteiten.

In Kosovo wonen circa 120.000 Serviërs tussen bijna 2 miljoen Albanezen. Ruim 40.000 wonen er in het noorden, vlakbij de Servische grens. Servië verzet zich tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Het beschouwt het land als een Servische provincie.

De Europese Unie zegt zich ernstig zorgen te maken over de weer hoog oplopende etnische spanningen in het land. 22 van de 27 EU-lidstaten hebben Kosovo erkend. (AFP, AP, VIP)