VS stellen deal uit na martelvideo

De Amerikaanse regering stelt ratificatie van een civiel-nucleair verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uit in verband met de internationale ophef over een martelvideo waarin een lid van het koninklijk huis van Abu Dhabi als beul optreedt. Dit meldden Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren tegen nieuwszender CNN.

De video uit 2004 toont hoe Sheikh Issa bin Zayed al Nahyan – een halfbroer van de president van de VAE en een volle broer van de kroonprins , een Afghaan, bijna dood martelt in de woestijn.

Issa laat de man – met wie hij een geschil over een graandeal had – zand eten. Hij schiet op hem met een automatisch geweer, hem rakelings missend. Hij slaat hem met een plank met uitstekende spijkers en wrijft zout in de wonden. Verder bewerkt hij de anus van de man met elektrische schokken. Op niet uitgezonden beelden zou ook te zien zijn hoe de man brandstof over zijn testikels krijgt, waarna deze worden aangestoken. Uiteindelijk rijdt Issa met een SUV over de man heen.

De tape werd aan de Amerikaanse zender ABC toegespeeld door een ex- zakenpartner van Issa, die ruzie met hem kreeg. De regering van de VAE stelde vorige week na de eerste uitzending, dat de affaire al intern was opgelost, maar gisteren veroordeelde ze de marteling alsnog en kondigde ze een onderzoek aan. (AP, CNN)

De uitzending van ABC is te zien via: nrc.nl/buitenland