Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Netwerk. Behalve aandacht voor de nasleep van het drama in Apeldoorn ook een reportage n.a.v. de 100ste geboortedag van prinses Juliana: aan de hand van archiefbeelden van Juliana kijken drie 100-jarigen terug op ‘een eeuw van uitersten’. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over de nasleep van het koninginnedagdrama. Nova volgde de hele dag dominee Rob Visser van de Grote Kerk in Apeldoorn, waar vanavond een herdenkingsbijeenkomst plaatsvindt. En een reportage over baby Hendrikus die van de rechter terug mag naar zijn zwakbegaafde ouders. In de studio een gesprek met de gezinsvoogd. Ned.2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Terugblik op de mediagebeurtenissen van de afgelopen maand met minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, schrijver en columnist Joost Zwagerman en presentator Carlo Boszhart. Presentator: Matthijs van Nieuwkerk. Tafelheer: Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.20u.

Vrouw en paard. Live discussieprogramma waarin vijf vrouwen met elkaar en met gasten praten over de actualiteit. In de eerste aflevering bestaat het panel uit Hanneke Groenteman, Sanne Wallis de Vries, Soundos el Ahmadi, Carrie Jansen en Heleen Mees. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Te gast is Wim de Bie, die dit jaar de traditionele rede zal uitspreken tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij publiceerde ook een nieuw boek: Meneer Foppe & de hele reutemeteut. En Anky van Grunsven komt vertellen over het opleiden van nieuwe paarden. Na Bonfire en Salinero reed ze haar laatste wedstrijd op het paard Painted Black. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Ross ontvangt de Britse hoop van het songfestival Jade Ewen en de componist van het liedje dat ze gaat zingen: Andrew Lloyd Webber. Verder te gast: Rob Brydon, ster van de comedy Gavin and Stacey, en het schrijvende supermodel Sophie Dahl. Muziek van The Enemy. BBC1, 23.35-0.35u.

Documentaire

Een klasse apart – vijf jaar later. Deel 3 van een serie over de Amsterdamse Kingmaschool, die onderwijs verzorgt aan verstandelijk gehandicapte kinderen die bovendien vaak opgroeien in achterstandsgezinnen. Vijf jaar geleden volgden de documentairemakers Mascha en Manfred Poppenk enkele leerlingen van de school. Die serie wordt in zes delen herhaald en aangevuld met twee nieuwe afleveringen waarin de makers teruggaan naar de school om te kijken hoe het nu met de kinderen gaat. Ned.2, 19.50-20.25u.

Het uur van de wolf: Boris Ryzhy. Portret van de jonge dichter Boris Ryzhy die in 2001 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Een jaar eerder maakte hij grote indruk als deelnemer aan Poetry International Rotterdam. Zeven jaar na zijn dood reisde Aliona van der Horst samen met Maasja Ooms (camera) naar Jekaterinenburg op de grens met Siberië, om de sfeer van zijn gedichten te vangen en het raadsel van zijn dood te ontsluieren. De veelbelovende Ryzhy wordt in Rusland gezien als de ‘dichter van de perestrojka’, maar ook als ‘de stem van de werkloze fabrieksarbeiders’. „Als de perestrojka niet had toegeslagen, waren we allemaal in de fabriek gaan werken. Maar alles ging naar de klote en wij werden criminelen”, zegt vriend Sergej in de film. Herh. 2008. Ned.2, 22.55-23.50u.

Informatief

Voor eens en voor altijd. Tom Lenaerts en Michiel Devlieger zetten recht wat krom is in de hoofden van de mensen, vooral wat betreft vooroordelen over hun gasten. Dat zijn vanavond de Vlaamse komiek Urbanus en de Belgische aartsbisschop, kardinaal Danneels. Canvas, 20.40-21.20u.

Amusement

Doe maar normaal. Satirische popquiz. De vaste panelleden Arie Koomen, Pepijn Lanen, Birgit Schuurman en Ruben van der Meer worden vandaag bijgestaan door zangeres Miss Montreal en het medium Derek Ogilvy. Presentatie: Sander Lantinga. Ned.3, 21.50-22.30u.

Comedytrain International. Registratie van optredens van buitenlandse topcabaretiers die te gast waren in theatercafé Toomler in Amsterdam, de thuisbasis van Comedytrain. Vandaag de Canadese stand-up comedian Glen Wool. Zijn stijl wordt omschreven als ‘politiek en een tikkeltje absurd’. Ned.3, 0.00-0.30u.