Verkeerd plan van de verkeerde man

cd pop Sounds Of The Universe: Depeche Mode
cd pop Sounds Of The Universe: Depeche Mode

cd pop

Sounds Of The Universe: Depeche Mode

De groep die ooit ‘synthi-pop’ uitvond is inmiddels uitgegroeid tot een stadionact. Toch zal het eerder hun historie zijn dan hun huidige werk, die waardering wekt. De nieuwe, twaalfde cd, Sounds Of The Universe, is een wisselvallig geheel. Het ritme is gedragen en de zang gezwollen, want de vrolijke ‘synthi-pop’-dagen hebben David Gahan en de zijnen allang achter zich gelaten. Het geluid wordt bepaald door zware elektronische akkoorden die als een kerkorgel uit de speakers daveren. Soms scheert er een rafelig klinkend gitaarloopje langs, snel gevolgd door een nieuwe voorraad sacrale synthesizers. De eerste vijf nummers overtuigen door de verrassende melodieën en net beheerst pathos. Maar halverwege de cd verbleken de composities en storen de glasheldere synthesizers.

Een van de uitschieters is de opgewekte single Wrong, dat een mooie index biedt van de verkeerde afslagen die de notoire schuinsmarcheerder David Gahan in zijn leven genomen heeft: ‘It was the wrong plan/ in the wrong hands/ the wrong theory/ for the wrong man’.

    • Hester Carvalho