Toetjes van toen

Dag pilav met perzik. Dag dadel met spek. Dag huzarensalade, kokosbrood, garnalencocktail, mandarijn uit blik. Alweer de laatste retrocolumn. Het wordt tijd terug te keren naar de 21e eeuw. Maar niet voordat we:

...hebben geprobeerd een Spoetnik te maken. Bij gebrek aan koffiemelk een lepel slagroom in een limonadeglas. Bij gebrek aan 7-Up een schep suiker erbij. Spa Rood erbovenop en zie: als een parachute die wordt geopend ontvouwt zich een doorschijnend parelwit netwerk van luchtbellen. Lekker? Mwah. Wel indrukwekkend.

...nog eens Haagse Bluf hebben gemaakt. Twee eiwitten in een brandschone kom opkloppen tot een dik schuim. Geleidelijk, al kloppend, 125 gram suiker toevoegen en daarna 100-150 ml bessensap. Serveren met lange vingers. Lekker? Alleen de eerste drie happen.

...ons hebben uitgeleefd op de Moeder Aller Retrotoetjes: Saroma. Poeder in een kom, koude melk erbij, een minuutje mixen, in de koelkast en binnen 10 minuten pudding op tafel. „Deze is gezond hè mama,” zegt jongste zoon, „want er zitten aardbeien in.”

Mama bestudeert de ingrediëntenlijst. Geen aardbei te bekennen. Wel bietenrood, maltodextrine, voedingszuur E330 en kleurstof E160a. Mama vindt Saroma Vanille sowieso beter te doen, vooral omdat ze die op aanraden van reacteur Dieneke heeft aangemaakt met karnemelk. „Deze smaakt naar vanilleyoghurt”, zegt oudste zoon. „Goeie shit”, zegt papa.

...maar liefst drie zakjes KlopKlop hebben opgeklopt. Hoewel ik dit slagroomsurrogaat vroeger het einde vond, veel lekkerder zelfs dan echte slagroom, had ik geen idee dat het nog bestond.

Zo te zien aan de verpakking is er weinig veranderd. Een helderblauw doosje, een glazen coupe gevuld met aardbeien en een dikke toef gelige slagroom, daarboven de tekst: lekker, luchtig, handig, en: instant moussepoeder. Binnenin twee zakjes.

De eerste portie KlopKlop gaat over een schaaltje aardbeien. Oh ja, zo smaakte het. Niet vies eigenlijk. Maar het kan beter. Door de tweede portie KlopKlop gaat een eetlepel Cointreau. En nog een. En nog een. Ach, nu zit er nog maar een slokje in de fles. Die kan er ook nog wel bij. Lekker man.

Nu gaan de radartjes in het hoofd pas echt draaien. Als je zo’n boozy mousse met sinaasappelsmaak kunt maken met KlopKlop, is het dan wellicht ook ideaal basismateriaal voor chocolademousse? Door het derde zakje KlopKlop gaat een eetlepel cacaopoeder. Het spul wil niet erg kleuren. Voorzichtig lichtbruin, meer zit er niet in. Uit de kom in een schaaltje, lepeltje erbij. Getver. Zelden zoiets smerigs geproefd.

Zoals gezegd, het wordt tijd terug te keren naar de 21e eeuw. Start de teletijdmachine maar alvast, ik kom eraan. Ik wil alleen nog even dit kwijt:

Ergens, op de grens van toen en nu, kan ik me een toetje voorstellen dat het beste van twee tijdsgewrichten aaneensmelt. Ik zie een glas voor me met op de bodem verkruimelde amaretti, besprenkeld met een klein beetje vers sinaasappelsap. Daarop een flinke laag aardbeien, in stukjes gesneden. En bovenop een laag KlopKlop (oké, of slagroom) met Cointreau.

Op nrc.tv maakt Janneke asperges met Hollandaisesaus

    • Janneke Vreugdenhil