Selectie Muziek

Lang Lang

De fenomenale Chinese pianist Lang Lang komt terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij in 2005 een sensationeel Amsterdamse debuut maakte in het spectaculaire Derde pianoconcert van Prokofjev. Nu klinken olv Daniel Harding het aanzienlijk kalmere Tweede pianoconcert van Chopin en de Tweede symfonie van Brahms. 6, 7 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Symphonie fantastique Yannick Nézet-Séguin dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Symphonie fantastique van Hector Berlioz, het Faustachtige verslag van zijn ongelukkige en onvervulde liefde voor de Ierse actrice Harriet Smithson. Vooraf: Ma mère l’oye van Ravel en het Pianoconcert nr 24 KV 491 Mozart met solist Stephen Kovacevich. 8 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Mendelssohn

In het Mendels

sohnjaar 2009, waarin de 200ste geboortedag van Felix Mendelssohn wordt herdacht, klinkt zijn oratorium Elias tijdens de ZaterdagMatinee. Philippe Herreweghe dirigeert de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor. Onder de solisten is de alt Christianne Stotijn. 9 mei 14u Concertgebouw Amsterdam res 020 671834 (Radio 4, live en herh. 12 mei 20u)

De keuze van

In het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ klinkt twee keer de keuze van componist Sander Germanus. Op 10 mei 20u30 voeren olv Reinbert de Leeuw Asko/Schönberg en het Calefax Rietkwintet muziek uit van oa Ives, Gesualdo, Conlon Nancarrow en Sander Germanus. Op 14 mei 20u30 klinkt Le vin herbé van Frank Martin door Cappella Amsterdam, Asko Schönberg, sopraan Annemarie Kremer en tenor Finnur Bjarnason olv Daniel Reuss. Res. 020 7882000

Peter Broderick

Wonderkind en geluidskunstenaar componeert prachtige melodieën en harmonieën en speelt talloze instrumenten, waaronder banjo, gitaar, accordeon en cello. Mede door het gebruik van een ‘loopstation’ krijgen zijn liedjes vele lagen. Regelmatig treedt hij solo op, in Den Haag eerder op het State X Form, of met het Deense Efterklang. 6 mei, 20u30, Paard van Troje, Den Haag. Inl: www.paard.nl

Ben Westbeech

De sympathieke Britse jongeman met de elastieke stembanden en groovende soul maakt zijn opwachting op Rotterdam Student Jazz. Zijn debuutalbum Welcome to the best years of your life werd alom geprezen, evenals zijn zang op de hitsingle Squeeze Me van het Nederlandse Kraak & Smaak. Ook saxofonist Hans Dulfer en de Wicked Jazz Sounds Band treden aan in Rotterdam. 7 mei, 22u, Watt, Rotterdam. Inl: www.watt-rotterdam.nl

Gioria Feidman

De zelfbenoemde koning van de klezmermuziek geeft een eenmalig concert in Nederland. Klarinettist Feidman, die zijn trio mee neemt, is vooral bekend vanwege zijn jiddische swing. Hij speelde een deel van de soundtrack bij Spielbergs film Schindler’s List, waarvoor hij een Oscar won. 2 mei, 20u15, Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden. Inl. www.stadsschouwburgvelsen.nl

KAL

Thema-avond Balkan Beatz in de Melkweg brengt deze keer KAL, de Roma feestband uit Belgrado in Servië. De bandleden mengen zigeunermuziek met folk, punk en ska en een flinke portie eigengereidheid en zwarte humor. Het tempo ligt, zoals gebruikelijk bij Balkan Beatz, hoog. 2 mei, 24u, Melkweg, Amsterdam. Inl: www.melkweg.nl