Selectie Kinderen

Muiden

In de meivakantie verzorgen de kinderen van de Jozefschool hun ‘eigen’ kindertour op het Muiderslot. Zij mogen deuren openen die normaal gesproken gesloten blijven. Het gaat om de sluiproute van de Oostertoren over de overdekte weergang naar de Noordertoren. Die gaat direct naar de interactieve Ridderspelen en de Wapenzaal. De nadruk bij deze speciale kindertour ligt op de middeleeuwen en de vroegere bewoners van het slot. En er wordt een kort bezoekje gebracht aan het werkvertrek van één van de beroemdste bewoners van het slot, de schrijver en dichter P.C. Hooft. Ook kunnen bezoekers mee in de rondleiding door de Gouden Eeuw. Dit weekend geven de zwaardkunstverenigingen Zwaard en Steen en de Orde der Noorderwind trainingen in zwaardvechten. Verder is er dagelijks een valkenier en op woensdag en zaterdag worden vliegshows met de roofvogels gegeven. Herengracht 1. Inl www.muiderslot.nl

Enschede

In het Rijksmuseum Twente is een expositie van ‘bozzetti’, schetsen van kunstenaars die gemaakt werden als voorbeeld voor het latere ‘echte’ kunstwerk. In de meivakantie kunnen kinderen proberen of ze net zo goed kunnen schetsen als de kunstenaars die hun kunst nu in het museum hebben hangen? Haal een tasje bij de entreebalie waar alle benodigdheden inzitten. T/m 5 mei tijdens de openingstijden van het museum (van 11-17u), Lasondersingel. Inl www.rijksmuseumtwente.nl

St. Jansklooster

Natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel zit vol kleuren: goudgeel van het riet, blauw van de lucht (of een ijsvogeltje), roze van de koekoeksbloem, groen van een kikker en donkergrijs van de zwarte stern. Een gezinsroute gaat over een vlonderpad langs rietkragen en hooilandjes. Aan de balie van bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten, Beulakerpad 1 in St. Jansklooster liggen kleurenrugzakken met informatie. Deelname: € 4,50 (leden) en € 7,50 (niet-leden). Reserveren is niet nodig. Inl www.natuurmonumenten.nl en www.dewieden.nl.

Exloo

Goud spreekt bij heel veel mensen tot de verbeelding. In Kabouterland kunnen kinderen in de meivakantie ook naar goud zoeken. Met behulp van echte goudpannen zoeken de kinderen in het water naar goud bij de goudwinplaats. Het is natuurlijk niet zo heel eenvoudig om goud te vinden en daarom is deze activiteit voor kinderen vanaf vijf jaar. Kinderen tot vijf jaar kunnen zoeken naar edelstenen. Op 4 en 5 mei tussen 13u30 en 16u30, Zuiderhoofdstraat. Inl www.kabouterland.nl. Kabouterland is elke dag geopend tussen 10-17u

Berg en Dal

T/m 10 mei kunnen jong en oud in het Afrika Museum in Berg en Dal ‘op de versiertour’. Dagelijks zijn er workshops, die aansluiten bij de expositie Roots & More - de reis van de geesten. Daarin wordt kennis gemaakt met goden, geestwezens en heiligen, die Afrikaanse immigranten met zich meenamen. En voor ouders zijn er tegelijkertijd rondleidingen langs de hoogtepunten uit de collectie en Roots & More. Ma-vr 10-17u, za en zo 11-17u. Postweg 6. Inl www.afrikamuseum.nl

Middelburg

In het Zeeuws Museum hangen veel oude schilderijen. Kinderen die willen weten hoe er vroeger geschilderd werd en hoe schilders hun verf prepareerden kunnen op 3 mei naar een workshop. Eerst is er een rondleiding langs de schilderijen en daarna leert iedereen zelf verf maken met eieren en pigmenten. Van 13-14u30. Kosten: € 5. Res www.zeeuwsmuseum.nl & 0118-653000.