Selectie Buitenland

Bexhill-on-Sea

Susan Collins zoekt al 10 jaar naar het bijzondere in de virtuele wereld. Zo bouwde ze voor Tate in Space een virtuele afdeling van de Tate Galerie, en voor Underglow een netwerk van verlichte Londense riolen. Nu heeft ze het typerende, veranderende licht gefilmd op vijf plaatsen aan de zuidkust tussen Margate en Portsmouth De beelden van webcams zijn verwerkt in betoverende multimedia zeelandschappen, die langzaam veranderen voor de ogen van de kijker. T/m 14 juni, Susan Collins: Seascape, De La Warr Pavilion, Marina, Bexhill-on-Sea, East Sussex, 00441424 229 111 & www.dlwp.com

Londen

De Remaking of Iran expositie gaat 400 jaar terug in de tijd toen de gedreven koning Shad Abbas van een politiek onstabiel gebied een supermacht maakte. Deze verandering wordt met geleende Iraanse kunstwerken, uit de tijd van de Gouden Eeuw in Iran, verteld. Er zijn gouden tapijten, porseleinen potten, zijde stoffen, gedetailleerde metaalwerken en verfijnde manuscripten die het best door een vergrootglas bewonderd kunnen worden. Het is alsof je wandelt langs de uitgestalde pracht en praal van oost-west handelroutes. Abbas die de mensen verenigde door religie maar die ook open stond voor andere religies, maakte twee van zijn zoons blind en liet een ander vermoorden om de macht te krijgen. T/m 14 juni, Shah Abbas: the Remaking of Iran, British Museum, Great Russell Street, WC1, 004420 7232 8299 & www.britishmuseum.org

Londen

De foto’s van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman (fotograaf, model, filmregisseur, actrice, make-upartiest), van haarzelf in verschillende kostuums als verschillende personages, kunnen als narcistisch of feministisch gezien worden. Of als een manier om aandacht te vestigen op hoe vrouwen stereotiep worden gepresenteerd in de media, vaak jonger en mooier dan dat ze zijn. Elke keer als iemand anders, tegen digitale achtergronden, komt ze dan weer over als mysterieus of als grappig. Sherman staat al sinds 30 jaar bekend als eigen model. Cindy Sherman, Sprüth Magers London, 7A Grafton Street, di t/m za 10-18u, 004420 740 8 1613 & www.spruethmagers.com

Parijs

Literatuurpuristen kunnen maar beter niet naar de toneelvoorstelling Somewhere.. la Mancha, een heel vrije bewerking van Don Quichot van Cervantes, gaan. Ze zullen teleurgesteld zijn. Daarentegen, diegenen die van fantasie houden en open staan voor originele perspectieven, zullen zich kostelijk vermaken. Want Irina Brook (dochter van Peter) heeft zich zowel wat de tekst als de regie betreft, goed laten gaan. Ze plaatst Don Quichot en zijn trouwe knecht Sancho Panza in het Amerika van nu. Dat van Woody Allen, George Clooney en Morgan Freeman. Een krankzinnige en vrolijke roadmovie vol illusies en desillusies, waarin de muziek, bluegrass en gospel, een belangrijke rol speelt. T/m 9 mei Théâtre des Bouffes du Nord, 0033-1460 73450.

Avallon

De twee Hollandse schilders Ben Vollers en Fons Heijnsbroek exposeren 30 grote doeken in de laat Romaanse Salles Saint-Pierre, het bijgebouw van de kapittelkerk St.Lazare in het Bourgondische stadje Avallon (Yonne). Ook zijn er nieuwe met als motief het riviertje le Cousin. Vollers en Heijnsbroek besloten in 2006 samen te schilderen: op dezelfde plek, hetzelfde moment en hetzelfde doek. De schilderijen heten de Benfo’s. Het kleurrijke, geïmproviseerde, wilde, abstract-expressionistische werk is onvoorspelbaar. Toch blijken meester als Willem de Kooning en Bram van Velde inspiratiebronnen. T/m 17 mei, www.ville-avallon.fr Gratis.