Politie kon auto van Karst T. niet stuiten

„Met hoge snelheid en piepende banden” draaide een zwarte Suzuki rond tien voor twaalf gistermorgen vanaf het westelijk gedeelte van de Bosweg de Jachtlaan op.

Mariël de Jong zag het gebeuren. Zij bemande op dat kruispunt een informatiestand van de Apeldoornse VVV. De Jachtlaan was niet met hekken afgesloten op die plek – zo’n 500 meter vanaf het monument De Naald waar de auto uiteindelijk tot stilstand zou komen.

Op het moment dat de auto, met de 38-jarige Karst T. achter het stuur, kwam aanrijden, stonden er twee politieagenten op de Jachtlaan van wie er één vermoedelijk opzij moest springen om de auto te ontwijken. „Ineens hoorde ik motorlawaai. Hij had in mijn beleving al een snelheid van 100 kilometer per uur toen hij de Jachtlaan opreed, daarna ging hij plankgas over de laan. Verderop stond een hek met een verbodsbod. Daar is hij links omheen gereden”, zegt De Jong. „De twee agenten alarmeerden via hun zendsysteem hun collega’s en gingen er achteraan. Je staat erbij en je kijkt ernaar, met open mond van verbazing. Voordat je hebt gezegd: ‘Oh, jongens, dit gaat niet goed’, is het al gebeurd. We konden de klap horen, we zagen de mensen door de lucht vliegen.”

Er is niet geschoten door de agenten, volgens De Jong. „Dat kon niet eens. Het ging zo snel. Die mogelijkheid was er niet eens.”

Tijdens de persconferentie gisteren zei de politie dat de auto kort voor de aanslag op dit kruispunt is tegengehouden door de politie. T. is toen omgekeerd en weggereden. In publicaties vandaag wordt gesteld dat getuigen dit (ook) op de Amersfoortseweg hebben zien gebeuren.