Optimisme Ericsson misplaatst

Het optimisme van Ericsson kan beleggers niet bedotten. De zwakke resultaten van de Zweedse producent van telecomapparatuur over het eerste kwartaal werden vergezeld door betrekkelijk positieve geluiden van topman Carl-Henric Svanberg. Terwijl concurrenten als Nokia en Siemens voor dit jaar pessimistisch een inzinking van de sector met dubbele cijfers voorspellen, laat Svanberg louter vrolijk klinkende maar met weinig doelstellingen doorspekte retoriek klinken. Maar de beurskoers van Ericsson is gisteren met bijna 9 procent gedaald.

Het optimisme van Svanberg lijkt misplaatst. Hij zei niet hoeveel minder de mobiele aanbieders naar zijn idee in 2009 aan hun netwerken zullen uitgeven, maar hij verklaarde wel dat „de meeste aanbieders een gezonde financiële positie hebben”. Toch duiden de armzalige winsten in het eerste kwartaal van Europa’s grootste telecomconcerns erop dat Svanberg meer gewicht had moeten toekennen aan zijn opmerking dat „sommige aanbieders behoedzamer worden”.

Ericsson heeft weinig redenen om optimistisch te zijn. De inkomsten daalden in het eerste kwartaal met 44 procent tot 440 miljoen euro, terwijl de operationele kasstroom negatief werd. De zwakte is vooral het gevolg van de resultaten van mobieltjesmaker Sony Ericsson. De kwakkelende joint venture met het Japanse elektronicaconcern Sony boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 358 miljoen euro, vóór saneringslasten.

Sony Ericsson begint een reëel probleem te worden. De producent van mobiele telefoons is met een marktaandeel van 8 procent – evenveel als dat van de Amerikaanse concurrent Motorola - te klein om te kunnen bloeien. En net als Motorola bevindt Sony Ericsson zich in een neerwaartse spiraal.

De nadruk die het Zweedse concern heeft gelegd op mobiele telefoons uit de duurdere categorie heeft ervoor gezorgd dat de producent relatief gevoeliger is voor het zwakste deel van de markt dan zijn concurrenten. In nog geen twaalf maanden is de bruto winstmarge van Sony Ericsson van 29 naar 8 procent gekelderd, terwijl de kaspositie is afgenomen van 2,2 miljard euro naar slechts 700 miljoen. Nog twee van zulke kwartalen en het geld is op.

Svanberg houdt staande dat Ericsson bereid is geld in de mobiele joint venture met Sony te steken, als dat nodig is. Die toezegging zal beleggers teleurstellen die hadden gehoopt dat het Zweedse concern zijn eigen winst zou beschermen door te proberen de banden met het probleemkind door te snijden.

Ericsson beschikt over een ruime kapitaalbuffer en kan het zich veroorloven te helpen. Maar de toezegging betekent dat de problemen van Sony Ericsson de glans van Svanbergs optimisme zullen wegnemen – zelfs als hij gelijk blijkt te hebben.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Una Galani