Op naar de eerste lesbian laureate

Is er een lek? Wordt het de lesbienne? Grijpt de premier weer in? Of er nu sprake is van een verkiezing (Nederland) of van een koninklijke benoeming (Groot-Brittannië) – het vinden van een nieuwe landsdichter is overal komisch.

Volgende week donderdag maakt het Britse ministerie van Cultuur bekend wie Andrew Motion opvolgt als poet laureate, maar de wedkantoren Ladbroke’s en William Hill wijzen gokgrage poëziekenners nu al de deur. Iedereen wil inzetten op de Schotse dichteres Carol Ann Duffy. Zo dreigt de literaire uitverkiezing voor de bookmakers op een financieel fiasco uit te lopen. Het ministerie ontkent dat er een lek is: er zou zelfs nog niets zijn beslist.

De relatie tussen Duffy en het instituut is toch al stormachtig. Tien jaar geleden leek zeker dat zij de gestorven Ted Hughes zou opvolgen – haar aanstaande benoeming haalde zelfs de Nederlandse kranten. Plotseling werd echter Motion benoemd, naar wordt aangenomen omdat premier Blair, wellicht in samenspraak met koningin Elisabeth, buitenliteraire argumenten liet meewegen. Een homoseksuele moeder als hoogste dichter zou schadelijk zijn voor het imago van het land van Charles, Diana en de vossenjacht.

Maar nu is haar dochter een tiener en is het uit met de Schotse dichteres Jackie Kaye, waardoor Duffy’s levenswandel wat minder in de gaten loopt, analyseerde The Guardian deze week. Dit jaar mochten burgers ook dichters voordragen voor het in 1670 gestichte ambt, een voordeel voor de veel verkopende Duffy.

Scheidend hofdichter Motion werkt inmiddels net zo vormvast als zijn Nederlandse oud-collega Driek van Wissen. Hij wijdde deze week poëzie aan de nieuwe begroting in een klassieke vorm, de limerick:

‘Poor Alistair Darling’s new budget/ Invites us to listen and judge it/ As though we’d agree/ It was better to be/ Au fait with hard truth and not fudge it [...]’

    • Arjen Fortuin