Oe, en daar gaat een auto tegen De Naald

Wat wordt het historische beeld van Zwarte Koninginnedag? Het huilende meisje met de oranje vlechtjes in het haar? De koningin die met diepe zucht rond half vijf de kijkers haar ontzetting laat blijken? Of toch de zwarte Suzuki Swift die met een rotvaart inrijdt op de Apeldoornse Naald. Pal naast de open bus met de koninklijke familie.

Als één ding duidelijk wordt uit het live verslag Koninginnedag 2009 op Nederland 1 is dat het niet klap, boem, nieuwsverslag is. Om tien minuten voor twaalf onderbreekt koningshuisverslaggever Astrid Kersseboom haar opsomming met: „Oe, en daar gaat een auto tegen het monument aan.”

Binnen vijf seconden maakt Pim Ras van het Algemeen Dagblad twee foto’s. Een van de bebloede man achter het stuur, de tweede van het gezelschap in de bus. Hij is eerder dan de regiekamer van de NOS. Die brengt de bus na een halve minuut in beeld. Prinsessen kijken om, slaan de hand voor de mond. De bus kachelt door richting het paleis.

De NOS blijft filmen bij De Naald. Het feestverslag moet een nieuwsverhaal worden. Camera’s genoeg maar waar is een verslaggever? Astrid Kersseboom praat door en radioverslaggever Menno Reemeijer wordt op pad gestuurd. Maar hij heeft het niet gezien, was niet ter plekke. Wat is er gebeurd?

Kersseboom en de kijkers zien de man achter het stuur met zijn handen gebaren. We zien mensen in de verte gereanimeerd worden. Na drie minuten staat Reemeijer bij een cameraman. Hij doet een stand up. Onheilspellende woorden: „Ik zie mensen zwaargewond liggen. Een mevrouw gilt. Mensen huilen, roepen om hulp. Bloed op de grond, een pantoffel.” En hij wendt het hoofd af, blaast lucht in zijn wangen. „Nee, heel erg.”

Hoe erg laat de NOS-camera dan niet zien, maar RTL nieuws wel. Verslaggever Jeroen Wetzels filmt hoe toeschouwers als strooien poppetjes door de lucht vliegen. Op het asfalt ligt een zwarte sportschoen. We zien gewonden. Ze bewegen niet. Een kind? Een marechaussee geeft hartmassage.

Bij de NOS draait de bus, zeven minuten na de klap, voorzichtig de paleishekken binnen. Ernaast lopen mannen in pak. Wat daar in de bus gebeurt zien we in Nova, op amateurbeelden. Het gezelschap staart, nog steeds open en bloot, voor zich uit. Naar het juichende publiek zwaait niemand. De burgemeester heeft zijn hand om de stoel van de koningin gelegd. Tien minuten na de klap vertelt Astrid Kersseboom dat „de koninklijke familie veilig is”.

Ongeveer 34 minuten na de aanslag verschijnt het vlechtenmeisje in beeld. Als onderdeel van een overzichtsshot, elders in Apeldoorn. Waarom ze huilt? Geen idee. Maar de onbevangenheid is Koninginnedag kwijtgeraakt.

    • Wubby Luyendijk