NRC BOEKEN.NL

J.G. Ballard Ballard, 1984 (Foto Martin Mayer) J.G. Ballard (1930-2009), schrijver
J.G. Ballard Ballard, 1984 (Foto Martin Mayer) J.G. Ballard (1930-2009), schrijver Mayer, Martin

Vier boeken Martin Bril bij bestsellers

Er is veel belangstelling voor het werk van de vorige week overleden schrijver en columnist Martin Bril. Mijn leven als hond steeg deze week naar de vijfde plaats in de Bestseller 60. Brils boek over Napoleon, De kleine keizer, dat een dag voor zijn dood werd bekroond met de Bob den Uyl Prijs staat elfde op de lijst, waarin ook De tomeloze Evelien (18) en Vader en dochters (58) staan. (AF)

Beiroet nu hoofdstad van wereldboeken

Sinds dit weekend is de Libanese hoofdstad Beiroet officieel van Wereldboekenstad. Ze neemt daarmee de fakkel over van Amsterdam, dat afgelopen jaar de titel voerde en onder het motto Open boek, open geest? ruim 298 activiteiten organiseerde. Beiroet heeft 250 activiteiten op stapel staan. (DL)

Laatste boek Ballard komt toch niet

Een non-fictieboek van de vorige week overleden Britse auteur J.G. Ballard, dat binnenkort zou verschijnen, wordt door uitgever Harper Collins teruggetrokken. Het gaat om Conversations with my Physician - The Meaning, If Any, of Life, een boek waarin Ballard gesprekken voerde met zijn dokter. ‘Het contract was in kannen en kruiken, maar Jim was de voorbije winter te ziek’, zegt uitgever Clare Reihill. ‘Hij had een prachtig, gedetailleerd voorstel geschreven, hij wist wat hij zou doen, maar helaas kon hij het niet meer uitwerken.’ Daarmee blijft Ballards autobiografie Miracles of Life (2008) zijn laatste boek. (DL)

TIJDSCHRIFT

Armada nr. 54

Voor de ene schrijver een verwerpelijk en onbeduidend genre, voor de ander het ultieme medium om in zichzelf te graven en alle ‘persoonlijke existentiële sores’, zoals het bij Cesare Pavese gedefinieerd wordt, aan het licht te krijgen: het schrijversdagboek. In Armada stukken van elk een pagina of tien waarin behalve Pavese de dagboeknotities van twaalf andere, grote Europese auteurs worden behandeld.

Is het schrijversdagboek een volwaardig literair genre? Volgens Elsbeth Etty is het dat in het geval van Frida Vogels niet. De notities zijn stomvervelend en er zit niets anders achter dan Vogels’ manie ‘om voortdurend over zichzelf te praten’. W.F. Hermans vond zijn dagboeknotities de moeite van het dupliceren niet waard, simpelweg omdat in die ‘omgekeerde agenda’s’, zoals Hermans ze noemde, niets van belang werd opgeschreven. Het was een medium dat slechts heel in de verte tot scheppen diende. Stendhal raadde op het omslag van een van zijn eerste dagboekjes de lezer zelfs aan het ‘vanwege de onvermijdelijke verveling’ niet te lezen.

Dat is bij bijvoorbeeld Ernst Jünger, Virginia Woolf en de eerder genoemde Pavese anders, die zich er tijdens het oppennen van hun dagelijkse gebeurtenissen bewust van moeten zijn geweest dat er om de woorden ooit nog een andere kaft zou verschijnen.

Men had bij Armada makkelijk een tijdschriftje vol kunnen krijgen met begenadigde en overtuigde dagboekschrijvers. Dit nummer is interessanter dan dat omdat men auteurs heeft geselecteerd die hardop ter discussie stellen wat nu precies zo boeiend is aan al die op zichzelf gerichte kortebaanschrijverij. (SK)

OP DE SITE

Griep en Galeano

In de rubriek Nieuwslezen deze week boeken over epidemieën en virussen, zoals John M. Barry’s The Great Influenza.

En ook: het boek dat Chávez aan Obama schonk.

M.m.v. Arjen Fortuin, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman