Notaris int niet veel bij aankoop huis

Christiaan Weijts schrijft in zijn column in nrc.next van 23 april dat het toch ”misdadig” is dat een notaris ”voor het uitprinten van een paar formuliertjes Twintig Duizend Euro vangt” bij de aankoop van een huis van 200.000 euro.

Hoe begrijpelijk de ergernis over de hoogte van de `kosten koper` ook moge zijn, dit geld belandt voor het overgrote deel niet in de portemonnee van de notaris. Over de koopsom betaalt de koper een vast percentage van 6 procent (in het geval van Weijts: 12.000 euro) overdrachtsbelasting, die bestemd is voor de schatkist. Voor het afsluiten van de hypotheek betaalt de koper gemiddeld 1 procent provisie, die bestemd is voor de hypotheekverstrekker en de eventuele tussenpersoon.

De inschrijvingskosten van zowel de leverings- als de hypotheekakte bij het kadaster bedragen ongeveer 240 euro. Wanneer de koper ook gebruik heeft gemaakt van een makelaar komen daar nog eens 1 tot 2 procent makelaarskosten bij. De kosten voor de notaris variëren per kantoor en per zaak en bedragen ruwweg enkele honderden euro`s per akte. De hoogte wordt mede bepaald door de mate van complexiteit van de akte, zoals eventuele erfdienstbaarheden, verervingen, aantal onderpanden en aantal betrokken partijen bij de akte. Wie zich vooraf goed informeert bij de notaris over deze kosten kan nooit voor een verrassing komen te staan bij de eindafrekening.