Nooit meer fietsen

Ik had over Calvijn willen schrijven die volgens een enquête in dagblad Trouw op het gebied van seks, lekker eten en mode een stuk losbolliger zou hebben geleefd dan altijd is aangenomen, en ook eigenlijk meer op Arie Boomsma, Joop Braakhekke en Jort Kelder heeft geleken dan op de grondlegger van een Heidelberger Catechismus. Ik had gisteren al een eerste zin klaar – prachtige zin, al zeg ik ’t zelf. Maar die is u (en mij) door de neus geboord, omdat om tien voor twaalf de Suzuki van een 38-jarige autochtoon onheil spelde in de buurt van Paleis Het Loo.

Autochtoon. Als het een Marokkaan was geweest had de Job Cohen van Apeldoorn zich nog afgevraagd of hij de etniciteit buiten beschouwing moest laten. Bij eigen volk klinkt de vermelding vaak als een geluk bij een ongeluk, zoals bij Fortuyn, die godzijdank door een blanke dierenvriend werd vermoord. De Apeldoornse officier van justitie sprak eerst over ‘een Nederlandse man’. Pas toen een gretige journalist naar de aard van het Nederlanderschap vroeg, kwam de autochtoon er uit. Tot ieders opluchting.

De Suzuki maakte onschuldige feestgangers dood. Hadden daar wat de bestuurder betreft leden van de koninklijke familie of zelfs het Koninklijk Huis tussen moeten zitten? De Oranjes kwamen in een eigenaardige platboomde autobus de Paleislaan tegemoet. Op zulke gevaartes werden in de middeleeuwen wagenspelen uitgevoerd, en hoorde Mariken van Nimwegen de onderduivel Masscheroen aan God vragen waarom Hij altijd zo barmhartig was voor mensen.

Goeie vraag.

Wat me opviel was de aanwezigheid van bijna alle Nederlandse kroonpretendenten tegelijk op dat rijdende schip. Ik dacht dat de vorst en zijn rechthebbende erven om begrijpelijke redenen altijd afzonderlijk op reis gingen.

Maar misschien gold dat tot nu toe alleen maar voor riskant geachte verplaatsingsmiddelen als het vliegtuig, en werd een diligence zonder paard volmaakt veilig geacht. Het wemelt van blinde vlekken in de wereld van geheime diensten, lijfwachten en spionnen. De AIVD heeft de blik zo exclusief op kwaadwillige moslims gericht, dat ze daar nooit meer op autochtone Suzuki’s letten. Maar hoe weinig kilo springstof had de blanke man uit Huissen in z’n kofferbak nodig gehad, om het koninkrijk der Nederlanden te veroordelen tot een obscure troonopvolger uit Mecklenburg of Waldeck-Pyrmont?

Ik hoorde op het Radio 1 Journaal een ex-beveiliger uitleggen dat men de Oranjes altijd een zo laag risico heeft toegerekend, dat ze meer zijn bewaakt dan beveiligd. Niemand heeft toch ooit een Koninginnefeest willen verstoren? In onze sociale geschiedenis komen weliswaar veel anarchisten voor, en hun geschriften waren dikwijls opstandig of zelfs bloeddorstig, maar daar bleef het bij. Elders hebben diverse vorsten en vorstinnen aan gratuite acties het leven verloren. Bij ons werd er over geschreven.

Ook de emeritus koningskenner Fred Lammers, die Wilhelmina en haar moeder Emma nog onbeschermd door het drukke Haagse verkeer heeft zien fietsen, en die daarover in Trouw berichtte toen Calvijn voor elke protestant nog gold als een norse boetprediker, kwam in de extra uitzending aan het woord. Hij was bang dat er op koninklijk niveau steeds minder in het publieke domein gefietst zou worden. En Jan Kikkert, door wijlen prins Bernhard ooit een nephistoricus genoemd, voorspelde dat we ons vanwege de aanstaande troonswisseling op een ander soort verjaarsviering moeten voorbereiden.

Niet alleen nooit meer fietsen, ook nooit meer koekhappen, zaklopen of defileren. Alle folklore verdwijnt uit ons leven.

Het was een autochtoon, hoorden we dus. En de officier van justitie benadrukte dat zijn optreden geen ‘terreurlink’ vertoonde. Een autochtone eenling die een aantal doden en gewonden op z’n geweten heeft wordt pas een terrorist als iemand uit de koninklijke familie sterft.

Eigenlijk is alles dus nog betrekkelijk goed afgelopen.

    • Jan Blokker