Nieuwe limiet in budget F1-teams: 45 mln euro

De budgetlimiet die vanaf 2010 van kracht is voor formule 1-teams, is verhoogd van 33 miljoen naar 45 miljoen euro.

Dat heeft de internationale autosportfederatie (FIA) gisteren bekendgemaakt. De FIA komt daarmee tegemoet aan de wens van de grote autofabrikanten. Ook is besloten dat het aantal auto’s op de startgrid vanaf volgend jaar wordt uitgebreid van 24 naar 26 en dat de wagens niet mogen bijtanken tijdens de race.

Renstallen die vanaf volgend jaar actief zijn in de belangrijkste autosportklasse, mogen meer uitgeven dan 45 miljoen euro, maar zij krijgen dan wel allerlei technische beperkingen opgelegd. Teams die zich aan het afgesproken budget houden, krijgen meer vrijheden bij het ontwikkelen van hun bolide.

Renstallen moeten zich voor 29 mei inschrijven en daarbij aangeven of zij met het nu vastgestelde plafond gaan werken, aldus de FIA.

De FIA heeft de budgetlimiet ingesteld om de kosten in de Formule 1 te drukken. Dat is nodig omdat de autobranche wereldwijd is ingestort en grote sponsors afhaken. Doel van het plafond is bestaande teams te behouden voor de koningsklasse en nieuwe teams aan te trekken.

Aanvankelijk zouden de renstallen alle kosten moeten betalen uit het vastgestelde budget, maar daar is de FIA onder protest van de meeste formule 1-teams van afgeweken. De salarissen van de coureurs, kosten voor marketing en gastenontvangsten en eventuele boetes vallen buiten de afgesproken 45 miljoen euro. Voor 2010 geldt ook dat de kosten van de motor buiten het budget vallen. (AP, ANP)