Niemand had klachten over Karst T.

De politie kende Karst T. niet, de buurt kende hem nauwelijks. Het onderzoek naar de aanslagpleger van Apeldoorn loopt.

Hij leefde in volstrekte anonimiteit, totdat hij met zijn laatste daad de natie schokte. Karst T. (38), de bestuurder van de zwarte Suzuki Swift die gisteren inreed op de menigte die in Apeldoorn de koninklijke familie toezwaaide, overleed vannacht in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Tot gisteren woonde T. in een nieuw appartementencomplex aan de Burchtgracht in het centrum van Huissen, een plaatsje aan de Nederrijn in Gelderland. Hij had zijn huur per vandaag opgezegd. Een nieuwe huurder zou het pand betrekken, ware het niet dat de politie de straat heeft afgezet en in het huis intensief speurt naar aanwijzingen die verband houden met T.’s daad.

De meeste buurtbewoners kenden T., die twee jaar geleden in Huissen kwam wonen, nauwelijks. Het enige opvallende aan hem was dat hij met enige regelmaat kwam langsscheuren in zijn Suzuki, met „harde uitlaat”, zoals een straatgenoot het omschrijft. Zijn haar zou al langer aan de zijkanten zijn weggeschoren. Er kwam vrijwel niemand bij hem over de vloer. Zelfs voor familie zou hij soms onbereikbaar zijn.

Af en toe verscheen T. in café Het Moment, op de hoek van de Burchtgracht en het Museumplein. Volgens een vaste bezoeker van dat café, die hem weleens sprak, is T. een paar maanden geleden ontslagen als beveiligingsmedewerker.

Niemand in Huissen had klachten over de man. Ook de huisbaas niet. Ook in het 8 kilometer noordelijker gelegen Velp, waar T. tot 2007 woonde op de Kastanjelaan, weten buurtbewoners weinig van hun oud-buurman. T. woonde in een statig appartementencomplex. Hij was een „rustige, aardige vent”, zegt eigenaar Kees den Hartog van dat complex. „Ik heb hem verder niet veel gesproken, alleen bij het ondertekenen van zijn huurcontract. Ik dacht dat hij toen werkzaam was als heftruckchauffeur in Apeldoorn.”

De Gelderlander meldt dat T. is opgegroeid in De Liemers, de streek die ten opzichte van Huissen aan de andere kant van de Nederrijn ligt. Zijn vader zou werkzaam zijn geweest als gemeenteambtenaar.

Politie, justitie noch de geestelijke gezondheidszorg was bekend met de man. Vanochtend deelde de politie mee dat er geen explosieven zijn aangetroffen in T.’s woning in Huissen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij handlangers had. Vlak nadat zijn auto tegen de obelisk in Apeldoorn tot stilstand was gekomen, zei T. tegen een agent dat zijn daad was gericht tegen de koninklijke familie. Over het motief was vanmiddag nog niets bekend.

    • Derk Walters