Nederlands kind van drie besmet

Op vakantie in Mexico is een Nederlandse peuter besmet het nieuwe H1N1-griepvirus.

Het is een „geïsoleerd geval”.

Het ‘Mexicaanse’ griepvirus heeft Nederland bereikt. Gisteren is de diagnose gesteld bij een driejarig kind in Nederland dat op 27 april uit Mexico was teruggekeerd. Minister Klink heeft een optie genomen op 34 miljoen kuren van het geneesmiddel Tamiflu. De EU-landen stellen geen reisverbod van en naar Mexico in, zei Klink gisteravond na een spoedberaad in Luxemburg met Europese ministers.

Het besmette kind maakt het goed, zei Klink. Volgens hem betreft het een „geïsoleerd geval dat nu onder controle is”. Ouders en de directe familieleden slikken preventief Tamiflu en hen is afgeraden mensenmassa’s op te zoeken. Mogelijk wordt alle Nederlanders binnenkort afgeraden om grote groepen mensen op te zoeken, maar dat is nu nog niet aan de orde, zei de minister.

Gisteren verhoogde de Wereldgezondheidsorganisatie het alarmniveau voor de griep van fase 4 naar fase 5. Het is voor het eerst sinds de WHO de alarmschaal in 2005 introduceerde, dat fase 5 wordt ingesteld. Het houdt in dat een virus zich aanhoudend verspreidt van mens op mens in minstens twee landen. „Alle landen moeten onmiddellijk hun draaiboeken voor pandemieën in werking stellen”, stelde WHO-chef Margaret Chan gisteren in een verklaring.

Het duurt nog vier tot zes maanden voordat er 34 miljoen kuren op voorraad zullen zijn, zei Klink. Nu is er voor eenderde van de bevolking Tamiflu op voorraad. Op de persconferentie werd niet bekendgemaakt waar het kind woont, en of het een jongen of een meisje is. Voorkomen moet worden dat het „kind een bekende Nederlander wordt”, zo zei Klink. De burgemeester van de betreffende gemeente is wel op de hoogte gebracht .

Het vastgestelde virus in het kind voldoet aan de kenmerken van het virus dat ook in Mexico is aangetroffen, zo maakte viroloog Ab Osterhaus op de persconferentie bekend. „Er zijn dus geen mutaties opgetreden in het virus.” Acht laboratoria zijn ingeschakeld om eventuele diagnoses te stellen. Volgens viroloog Ab Osterhaus is nog niet te voorspellen of de ziekte in Nederland een pandemie wordt.

Een reisverbod is weinig zinvol, benadrukte Minister Klink. Wil besmetting via luchthavens uitgesloten worden, zou 90 procent van alle vluchten ter wereld moeten worden stilgelegd, zo zei hij.