NAVO weigert twee Russen de toegang

Brussel. De NAVO heeft Rusland gisteren bekritiseerd omdat het land afspraken heeft gemaakt over de controle van de grenzen van de opstandige Georgische regio`s Zuid-Ossetië en Abchazië. Die afspraken zouden indruisen tegen de vredesakkoorden die door de Europese Unie zijn gesloten na de korte oorlog tussen Rusland en Georgië, vorig jaar augustus. Woensdag, op de dag dat de NAVO formeel het contact herstelde met Rusland, had de NAVO al twee Russische diplomaten de toegang ontzegd tot het hoofdkwartier van de Verdragsorganisatie in Brussel wegens een spionageschandaal omtrent een voormalige Estse topambtenaar. De Est Hermann Simm werd in februari veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens landverraad. Hij zou staatsgeheimen en gevoelige NAVO-informatie hebben doorgespeeld aan de Russische inlichtingendienst. Rusland heeft een permanente vertegenwoordiging bij de NAVO in Brussel, hoewel het geen lid is.